Olyan, mint egy csillagközi köd a Hubble-űrteleszkóp felvételén.

 

2000 környékén egy újfajta édesvízi rák tűnt fel az akvarista üzletekben. fehéren pöttyözött piros-kék páncélja miatt Galaxis-ráknak nevezték, mert úgy nézett ki, mint a legszebb csillagászati felvételek.

Senki sem tudta, honnan jönnek a rákok, a néhány kereskedő gondosan titkolta beszerzési forrását. Felfigyelt a rákra Christian Lukhaup, aki független kutatóként dolgozik Németországban. Úgy döntött, felderíti a rákok eredetét.

 

Tulajdonságai alapján a Cherax nemzettséghez tartozónak gondolta. Ezek a fajok a garnélarák és a homár kis édesvízi unokatestvérei, amelyek Indonéziában és Ausztráliában élnek. Itt kezdte a kutatást, a és a kört egyre jobban szűkítve végül eljutott a Indonézia Új-Guineai részén, Nyugat-pápua tartományban a Hua patakhoz, ahol életterében pillanthatta meg a rákokat.

 

A tudományos vizsgálat megállapította, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó, amely a Cherax pulcher nevet kapta. Pulcher latinul gyönyörűt jelent.

 

A rák máris veszélyeztetett faj, mert csupán egy kis területen lelhető fel, és nem csak a kereskedők kíméletlen lehalászásától kell óvni, hanem a környékbeliek is rákaptak az ízére, és a területet már elérte a környezetszennyezés is.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vashal-leves

Macskaőrség:  Macska így még nem vert át embert

Napi videó:   Kacsák és a jojó

Napi fotó:  

 (via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...