Az út 500 méter magasságból indul, legmagasabb pontja 1607 méter, Az 1100 méter szintkülönbséget alig 15 kilométeren küzdhetjük le.

A Turini-hágó (Cut de Turini) a Francia Alpok egyik legszebb része Alpes-Maritimes megyében. Nizza megyében Sospel városához közel található, Moulinet és La BOLLENE-Vésubi települések között húzódik.

Az út 500 méter magasságból indul, legmagasabb pontja 1607 méter, Az 1100 méter szintkülönbséget java részét mindössze 15 kilométeren küzdhetjük le. A teljes szakasz 31 kilométer.

A Turini-hágó útszakasza, mind alulról, mind felülről nézve félelmetesen szép. A völgy két oldalát meredek, kéklő hegyek szegélyezik, miközben maga a völgy harsány zöldben (télen természetesen hófehérben) pompázik. Hihetetlen, hogy csaknem bármely pontján megállva mekkora szakasz belátható. Érdemes is minél többször megállni. A látvány azonban felülről a legizgalmasabb.

Itt autózni igazi élmény és komoly kihívás egyszerre. Meredek emelkedők 200 fok feletti hajtűkanyarok nehezítik az utat, miközben egyik oldalt a sziklafal, a másik oldalon a mélység. Külön veszély, hogy ezen az útvonalon a vakmerőbbek szeretik elereszteni kocsijukat, hogy kipróbálják ügyességüket. Ez nem csak magukra, hanem a szembeforgalomra is veszélyes.

A hágó elsősorban az autóversenyek szerelmesei között ismert. Ez a Monte Carlo Rally legismertebb, leghírhedtebb, legendás szakasza, amely egyaránt meggyötri az autót és pilótáját is. Évtizedek óta ez a januári futam a bajnokság nyitóversenye. Különösen nehézzé teszi a verseny a téli időjárás, és a helyre jellemző vándorló jégfoltok. A pálya nehézségére jellemző, hogy ezt a 31 kilométeres szakaszt csaknem félóra alatt teszik meg a versenyzők.

 

Aki kíváncsi rá, milyen lehet a Cut de Turinit egy rally autó fülkéjéből végignézni, az nézze meg ezt a 23 perces filmet, amelyet Petter Solberg kocsijából rögzítettek a 2002-es Monte Carlo Rallyn.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.


Ezt láttad már?

Costa Rica Legdrágább apartmanja

Legviccesebb kondom reklámfilmek

Kínai szellemvárosok

Acapulcoi halraj-rejtély

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra