A motorosok álma, a Giro d’Italia leggyilkosabb szakasza, az autósok rémálma, a Stelvio-hágó.

A Stelvio-hágó (olaszul Passo dello Stelvio, németül Stilfser Joch) Bormio és Trafoi között fekszik az SS38-as úton. Legmagasabb pontja 2758 m, a Keleti-Alpok legmagasabb, Európa második legmagasabb hágója, ami autóval járható. Átlagos emelkedése 7,4%, ami sokkal ijesztőbbé válik, ha tudjuk, hogy az USA szabványa szerint a főutak emelkedése maximum 6%, a német autópályák emelkedése maximum 4%-os lehet.

Híres északkeleti szakasza 48 számozott hajtűkanyarral emelkedik a hágóig, amelyek közül több igazi kihívást jelent, főleg.

Az úton végig számolhatunk a szembeforgalommal, de felezővonal nincs felfestve,  a kanyarok bevétel pedig igazi kihívást jelent.

Ha az olasz Alpokból indulunk, a szakasz Bormiobban kezdődik 1215m magasban. Hajtűkanyarokkal tagolt hegyi szerpentin vezet fel a 2758m magasan fekvő Stelvio hágóra Innen északkeletre visz az út tovább, több mint 1800m-t süllyedve, a 916m magasan található Prato allo Stelvioba.  Ötven kilométer alatt 3200 méter szintkülönbség, megszámlálhatatlan mennyiségű kanyar, sebességváltás, gázadás, és fékezés.  

Az utat Fernec császár parancsára kezdték el építeni 1820-ban. Az utat mindössze öt év alatt építette meg 2000 munkás A hadmérnökök kiváló munkát végeztek, az út vonalvezetése azóta gyakorlatilag semmit sem változott.  Minden évben szeptember első szombatján reggeltől estig lezárják a motoros járműforgalom előtt Bormio és Trafoi között és ilyenkor kerékpárosok, gyalogosok ezrei veszik birtokba az utat. A terület 1935-óta természetvédelmi terület.

 

Természetesen a Top Gear csapata sem maradhat ki: Lamborginivel, Aston Marninnal, és Porschéval a hágón:

 

Egy privát felvétel egész más hangulatban:

 

Lefelé a hágón egy motor nyergében:

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.