Számtalan, a nem túl távoli jövőben játszódó filmben bukkan fel a háttérben valamilyen különleges állat: 20 centi magas elefánt, Barbie-méretű élő lovacska, szobai akváriumban úszkáló bálna. De még vadabb tervek is vannak…

A genetikai manipuláció a jövő egyik sikerágazata lesz. A fejlődés jelenleg két irányt mutat. Az egyik az elpusztult házi kedvenc pótlása klónozással. A második az eddig méret miatt lakásban, családi házban tartásra nem alkalmas állatok módosítása, kicsinyítése, vagy éppen megnövelése. De egy harmadik utat is ígért egy cég.

A háziállat-klónozással foglalkozó amerikai GeneDupe biotechnológiai vállalat tudósai állítólag mitológiai élőlények génkészletének számítógépes modelljét hozták lére valódi állatok DNS-adataiból. A cég a mitikus teremtmények életre keltését tervezte mesterséges DNS-molekulák valódi sejtekbe történő beültetése révén.

A Kalifornia állambeli, San Melito-i vállalat tudósai a virtuális sejtbiológia (virtual cell biology) néven ismert számítástechnikai eljárással szoftveres modelleket készítettek állati sejtek biokémiai szerkezetéről, majd azokat ellátták egy adott állatfaj génkészletének virtuális másolatával. A számítógépes sejtszimuláció ekkor úgy viselkedik, mint egy megtermékenyített petesejt, azaz osztódni kezd, és embrióvá fejlődik, melyből végül felnőtt egyed lesz. Mivel a folyamat egy számítógép belsejében zajlik, a petesejtből fejlett egyeddé válás egyetlen percnél is kevesebb időt vesz igénybe.

Ha a kutatók a hagyományos állati génkészleten mutációt generálnak, végeredményként soha nem látott élőlényeket kapnak. Így kellő számú próbálkozás után létrehozható akár a korábban csak a mitológiában létező lények génkészlete is a rájuk leginkább emlékeztető állatok DNS-éből: a sárkányé a gyíkéból, az unikornisé a lóéból és a griffmadáré a saséból és az oroszlánéból.

A GeneDupe szakemberei a fenti eljárással már elkészítették számos mítoszbeli állat génkészletének modelljét, majd a valódi gének előállítására, majd azok élő sejtekbe való beültetésére készültek. Paolo Fril, a vállalat elnöke és tudományos igazgatója azt remélte, hogy a csapata által világra segített valódi sárkányok és egyszarvúak nagy fogyasztói keresletet fognak generálni a háziállatpiacon.

Szerencsére a GeneDupe tervei nem sikerültek, a háziállat klónozás, mint üzlet nem jött be, a cég eltűnt a süllyesztőben. Csak nagyravágyó terveik hírlenyomata maradt meg utánuk a neten.

 

Ajánlat:

Nem lehet álom nélkül élni?

Szépség és mutáció

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.