Fejjel zuhant a betonpadkára, és súlyos sérülésekkel szállították kórházba egy lányt Szent Márton szigetén. Hogyan lett az egyik legkirályabb szórakozásból a világ egyik legidiótább "sportja".

Szent Márton-sziget a karib-tengeri szigetvilág gyöngyszeme, de nagyon furcsa hely. Mindössze 50 négyzetkilométer területű, mégis két nemzet osztozik rajta. A sziget északi része Saint Martin néven Franciaország tengerentúli területe 2007. február 22-én jött létre, mint önálló francia tengerentúli terület, előtte Guadeloupe francia tengerentúli megye része volt. A Szent Márton-sziget déli része, Sint Maarten, egyike a Holland Királyságot alkotó négy államnak.


Nagyobb térképre váltás

A Princess Juliana nemzetközi repülőtér a sziget holland területének repülőtere. A szigeten kevés és zsúfolt a sík terület, ezért a kifutópályának is nehezen találtak helyet. A kifutópálya mindössze 2180 méter hosszú, de itt kell fogadnia az óriásgépeket is. Sokféle repülőgéptípust szolgál ki. Érdekesség, hogy a Boeing 747-es géptípus nem tud hosszú távú útra a rövid kifutópálya miatt tele tankkal felszállni, ezért az Atlanti-óceán átszeléséhez például Aruba szigetén az utat meg kell szakítani, és ott teljesen fel kell tankolni.

 

A kifutópálya szinte belelóg a tengerbe, mindössze egy keskeny strand választja el attól, anyugati vége alig 80 méterre található a Macho Beach nevű tengerparti strandtól. Rövidsége miatt a strand felett csak 10-20 méter magasan szállnak el az ereszkedő repülőgépek. A dombos másik vége miatt a leszállásra is csak ebből az irányból használható a pálya.

A strand ezért rendkívül népszerű a repülőgépek szerelmesei között, itt a legnépszerűbb sport a plane spooting, vagyis a repülő lesés. Az ember úgy érzi, szinte megérintheti a le– vagy felszálló gépeket. Ez egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol repülőgép megtekinthető a saját útvonalán a kifutópálya végén. A kifutópályát a tengertől csak egy 20-30 méteres strandszakasz, egy keskeny autóút, és egy kerítés választja el.

A strandon és a mellette lévő bárban valamennyi gép érkezése és indulása eseményszámba megy: valóban ritka élmény a fülsiketítő zajjal érkező interkontinentális gépek leszállását 50-100 méteres távolságból figyelni.

A repülőgépek figyelése a strandról olyan népszerű tevékenység, hogy a napi érkezések és távozások időpontjai, a légitársaságok menetrendje olvasható a strand a legtöbb bárjában és éttermében.

A lehetőségből a helyi Sunset Beach Bar és Grill profitál a legtöbbet, itt a kihangosításnak köszönhetően a vendég a koktél szopogatása közben még az irányítótorony és a pilóták beszélgetését is hallhatja.

 

A kifutópálya rövidsége, és a közeli dombok miatt a gépeknek gyorsan kell a felszállás után emelkedniük, ezért az induláskor a fékek kioldása előtt a pilóták gyakran a hajtóműveket teljes tolóerőre kapcsolják. Sajnos ez okozza a problémát is. Sokan kipróbálják, hogy ellen tudnak-e állni a hatóművek orkán erejű szelének a gép mögött mindössze húsz-30 méterre, a kerítésbe kapaszkodva. Fennáll a veszélye, hogy a szél egyszerűen a tengerbe fújja az embert, de az is elképzelhető, hogy a szél által elfújt homok, kavics, vagy törmelék súlyos sérüléseket okoz.  Az önkormányzat még figyelmeztető táblát is kihelyezett, hogy a közeledő, vagy az induló gépek súlyos sérülést vagy halált okozhatnak. Ennek ellenére szinte minden repülőgép indulásakor van néhány ember, aki a keritésen lóg, és várja a mesterséges orkánt.

 

Így történt az a baleset is, amelyet egy amatőr videós rögzített. A fiatal lány nem tudta magát megtartani,és  elengedte a kertést. Az országutat kettéválasztó betonelemeket még át tudta ugrani, de fejjel egyenesen a tulsó betonpadkára esett.

Csatlakozz a közel hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Különleges metróállomás

Napi videó:   Legjobb reklámok: Amikor több kell, mint amit az orvosok adhatnak

Repülő emberek New York felett

A világ legnagyobb makett repülőtére 900 millióért

Átlátszó repülő

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)