Nem csak messze keleten vannak csodás faragott templomok.

Finnország, Helsinki, Töölö nevű városrésze. Valahol félúton a Nordenskiöldinkatu nevű forgalmas utca és a központi pályaudvar (Helsingin päärautatieasema) hatalmas gránitsziklát ölelnek körül a hatemeletes házak Mintha a kis park egyetlen hatalmas sziklatömb lenne, amit a gleccserek csiszoltak le.


Nagyobb térképre váltás

Mintha a légifelvételekről egy hatalmas zöld szem nézne az ég felé. Ez alatt a rézkupola alatt található Európa egyik legérdekesebb és legszebb evangélikus temploma.

Neve egyszerűen sziklatemplom, finn nyelven Temppeliaukion kirkko.

A templom nem a szikla tetején áll, hanem mint egy lyukat, vagy inkább arénát, a hatalmas sziklából faragták ki. A kitermel gránit egy részét felhasználták az épület kialakításánál.

A falakat nem vakolták, mindenhol a természetes sziklafal látható,

A hatalmas rézkupolát 181 vékony fal tartja a levegőben, ami 180 hosszú és keskeny ablakot képez. A beáramló fény mellett olyan hatása van, mintha a rézkupola a levegőben lebegne.

Szintén érdekes újdonság volt akkoriban a fűthető tető, amely a téli vastag hótakarótól kíméli meg a szerkezetet.

A templomot 1969-ben szentelték fel, de már a harmincas években is templomot terveztek ide. Azután a világháború szólt közbe, később pénzügyi akadályai voltak Timo és Tuomo Suomalainen által tervezett templom építésének. Végül a költségek csökkentése érdekében a templom a tervezettnél negyedével kisebb lett.

 

A teremnek csodálatos az akusztikája, évente több koncertet is rendeznek itt.

A sziklatemplom Helsinki egyik legnépszerűbb látványossága, évi félmillió ember látogatja.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Sörzongora

Napi videó:   Kerékcsere menet közben

Napi fotó:  Egy tökéletes jobbegyenes

Macskaőrség:   Adj egy ötöst!

(via youtube, wikipedia, itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...