Úgy döntöttek, kupolát húznak fel a város fölé.A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed

 

A hatvanas években kupolavárosokról álmodoztunk a Holdon és a Marson. Azután a Simson család mozifilmben, most pedig a Stephen King sorozatban bukkant fel az ötlet, kupola kell a város fölé. Az ötlet nem eredeti.

Winooski település, Vermont állam, Egyesült Államok. A város beceneve hagymaváros, mert "Winooski" az Abenaki törzs nyelvén azt jelenti: "ez az, ahol a vad hagymát nőnek". lakosainak száma hétezer fő körül van.

A hajdani textiltelepülés nagyon szegény, már a hetvenes években is a második legnagyobb szövetségi támogatást kapta. A település éves fűtésszámlája négymillió dollár. Valamikor a hetvenes években valaki kitalálta, ha átlátszó kupolával borítanák a várost, a fütési költségek 90 százaléka megtakarítható lenne.

A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed

A városi tanács elutasító volt az ötlettel szemben, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy erre a projektre a kormány lakásügyi és városfejlesztési osztályától pénzt lehet szerezni. Az osztály ugyanis támogatta a vadonatúj ötleteket.

A tervek szerint a város fölé merevítés nélkül egy lágy kupolát húztak volna, amely 75 méter magasba emelkedett volna. Enyhe túlnyomás biztosította volna a kupola tartását. Hogy ne gyűljenek össze a kipufogógázok, elektromos közlekedést terveztek.

A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed

Ezek után a város és a média is felkarolta az elképzelést. óriási volt a tervezgetés. Bár a problémák a lehetetlennel voltak határosak, a józan ész kevés volt ahhoz, hogy leállítsa a projektet.

A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed

Ehhez már az elnökválasztás kellett. A Carter Reagan verseny közben előkerült a téma, és Carter ígéretet tett, hogy a projektet leállítja. Végül Reagan nyert, de az ötletet így is elvetették. Így nem került kupola Winooski fölé, ami így azért sokkal jobban néz ki.

A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)

A világ érdekes kupolaváros kupola Winooski USA befed