Ha egyetlen méterrel emelkedik a világtengerek szintje, százmilliók élete kerülhet veszélybe.

Tuvalu

Tuvalu egy polinéziai pici alkotmányos monarchia. A Csendes-óceánban fekszik mintegy 3200 kilométerre Ausztráliától észak-keletre. A világ negyedik legkisebb – és harmadik legkisebb lélekszámú – állama, mindössze négy szigetből és öt atollból áll. 1978-ban lett független nagy Britanniától. Szegény ország, külföldi segélyekből él, csekély bevételi forrásuk a kókuszdió, a bélyeg és érme eladás, valamint az ország saját „.tv” végű domainjeinek árusítása a világ televíziós társaságainak, és tévékkel kapcsolatos cégeknek, műsoroknak.

Tuvalu legnagyobb problémája, hogy rendkívül alacsony: az ország legmagasabb pontja is mindössze öt méterre van a tengerszint felett. A tenger egyméteres szintemelkedése gyakorlatilag eltűntetné az országot. Új fogalmat kell megtanulnunk környezeti hontalanság. 2001-ben Tuvalu vezetője menedékjogot kért az ország egész népének, és kérte, hogy Új-Zéland fogadja be az ország 11.000 lakosát.

A Maldív-szigetek

Tizenegyezer ember nem is olyan sok. De Tuvalu mellett a klímaváltozás következtében víz alá kerülhet Kiribati, a Maldív-szigetek vagy a Marshall-szigetek is. A Maldív-szigetek 12 000 szigetének összesen 360 000 lakosát fenyegeti az állam eltűnése következtében fellépő hontalanság állapota.

Rizsföldek valahol a Távol-Keleten

Ha egy méterrel emelkedne a tenger szintje, akkor Banglades legnagyobb rizstermelő vidékét árasztaná el a sós víz. Bangladesben 150 millióan élnek. Akár 30 millió környezeti menekültre is számítani lehet. Ha a tenger szintje egy méterrel emelkedik, a víz elönti a Mekong folyó deltavidékét. Itt termelik meg Vietnám rizsszükségletének felét. 40-45 millió ember táplálékát.

És mindez csak egy méter.  Ha elolvad az északi-tengeri és a grönlandi jég, a tengerszint 7 méterrel fog emelkedni. Nem véletlen, hogy egy utazási iroda a következő szlogennel hirdeti az útjait: Utazzon el a Maldív-szigetekre, amíg lehet!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon , mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Csodás házak a világ végén

Meztelenül az állatokért

Föld alatti borváros

A naprendszer csodája: az Io

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)