A Csendes-óceánban élnek olyan halak, amelyek különlegesen kapcsolatban élnek együtt egy parazitájával, egy rákfajjal.

Az 1980-as években két tudós felfedezte, hogy egy durbincs faj bizarr kapcsolatban él egy rákfélével. Nagyon keveset tudunk róluk, még lefilmezni sem sikerült.  Ránézésre ezt a rákot nem is vehetjük észre, mert a durbincs szájában rejtőzik. Ennél a fajnál fordul elő, hogy az egyednek mintha nem lenne nyelve, helyette egy nyelvevő parazita található a szájában.

Ez az egyetlen ismert faj, ami teljesen átveszi az elpusztított szerv funkcióját. Beúszik a hal szájába, erős lábaival megfogja a nyelvet, és olyan sok vért szív ki belőle, hogy az egyszerűen elsorvad. A parazita a fennmaradása érdekében átveszi a nyelv szerepét: segít lenyelni az ételt, így a durbincs életben marad, és természetesen a rák is. Valószínűleg, amikor a rák elpusztul, a hal sem éli túl. Kicsit egyoldalú kapcsolat. Ezt a parazitát, azóta megtalálták már a vörös sügér szájában is.

Csatlakozz a közel hétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagyazon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai fotó:   Egyetlen fa

Napi videó:   Kamion zuhan a szakadékba

Halvadászat a levegőben

Acapulcoi halraj-rejtély

Rák a kókuszpálmán