A Sárga tenger már nem kék, hanem zöld. Kicsit felborult a világ Kína partjainál.

A Sárga-tenger Kína és a Koreai-félsziget között elterülő  melléktenger. Sekély tenger, átlagosan 44 méter mély, és alig négyszer nagyobb, mint Magyarország.


Nagyobb térképre váltás

 A Zöld alga alaposan túlszaporodott. Nem csak most, idén, hanem 2007-ben, 2008-ban, 2010-ben is beborították a tenger felszínét. Hatalmas felületeken kék víz helyett csak vastag zöld szőnyeget látni.

2008-ban annyira túlszaporodtak az algák, hogy még a vitorlás versenyeket is veszélyeztette az Olimpián.

 

Az intenzív algavirágzást a mezőgazdasági művelés okozta szennyeződés okozza. Túl sok tápanyag jut ugyanis a tengervízbe.

Amikor a tengervíz 20 fok fölé emelkedik, az algavirágzás beindul a kelet-kínai Shandong tartományban.

Az algák több száz négyzetkilométert borítanak be. A tengerpartot olyan vastagon borítja, hogy a fürdőzők nem tudnak a vízbe gázolni.

 

Kevesen próbálják meg az úszást, a többség undorodva távol marad a víztől.

A zöld alga nem mérgező, a kínai konyha része.

Azonban ilyen tömegben elzárják a levegőt a víztől, felélik az oxigént, és a vízi élőlények egyszerűen megfulladnak. A jelenség miatt megtizedelődött a tengeri élővilág.

A hatóságok nagy erőkkel próbálják a vizet megtisztítani. Buldózerekkel és kézi erővel egyaránt végzik a több mint hétezer tonnányi alga eltakarítását. A kihalászott alga remek trágya, de a munka hatalmas, és jüanmilliókba kerül.

 

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizennyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Hogy nyítja ki a sört egy igazi germán melós?

Napi videó:   Napi őrült: Negyvennel rohanni a futópadon

Napi fotó:  Rock'n Roll!!!

 (via youtube, independent)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...