24 évvel ezelőtt volt utoljára látható Magyarországról teljes napfogyatkozás, és a következőre egészen 2081 szeptemberéig kell várni. De ma már tudjuk, hogy ez nem lesz így az idők végezetéig, egyszer majd eljön az utolsó teljes napfogyatkozás napja. Hogy mikor?napfogyatkozás teljes utolsó Föld Hold Thea

 

Ha egy idegen civilizációnak valamiért érdemes lenne a Földre látogatni, az a teljes napfogyatkozás. Minden bolygón van napfogyatkozás, amely körül hold kering. Jupiteren például ez elég gyakori lehet, hiszen 79 körülötte keringő holdat ismerünk. A Szaturnusz kisebb, mégis 82 ismert holddal bír. Hála a New Horizon szondának, még a távoli, törpebolygóvá lefokozott Plutoról is kiderült, öt égitest kering körülötte.

De a teljes napfogyatkozás az egész Tejútrendszerben igen ritka lehet. Hiszen ehhez pont olyan távolság kell keringenie a Holdnak, hogy pontosan kitakarja központi csillagát. A Föld esetében bár a Nap 400-szor nagyobb, ugyanennyivel messzebb is van a Holdtól.

Ez nem volt mindig így, emberi léptékben régen, de kozmikus léptékkel mérve rövid ideje látható.  Ez a helyzet addig áll fenn, amíg a Hold nem távolodik el túlságosan. Az ok egyszerű, az égi mechanika szabályai szerint fog történni.

Az elfogadott elméletek szerint a Hold egy hatalmas ütközésből született. A Föld még kialakulóban lévő elődje összeütközött egy másik bolygókezdeménnyel. A Thea névre hallgató kisbolygó a Föld és a Mars pályája között keronget, éa valamikor 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközött össze a protofölddel. Az ütközésben a két égitest összeolvadt, ebből született meg a Föld, A kidobódott anyagból, az ütközés hulladékából mindössze körülbelül száz év alatt állt össze a Hold. Ekkor mindössze 23 ezer kilométerre a Földtől.

napfogyatkozás teljes utolsó Föld Hold Thea

Akkoriban a Hold pár nap alatt kerülte meg a Földet, ahogy a Hold által kiváltott árapály kúp is. Azonban a dagálypúp hatására a Hold keringése fokozatosan lassul és a kísérőnk folyamatosan távolodik a Földtől. Most körülbelül 400 000 kilométerre kering a bolygótól, ettől látszik akkorának, mint a Nap.

Ez a távolodás azonban napjainkban is tart, évente körülbelül öt centiméterrel nő a távolság. Körülbelül 600 millió év múlva kerül olyan messzire, hogy már nem lesz képes eltakarni a Napot, és búcsút mondhatunk a teljes napfogyatkozásnak.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via, via)