Már a pápa is azt mondja, hogy vége a világnak?

Hoax rémhír Fernc pápa világvége utolsó karácsony

(Fotó: origo.hu)

 

Az ünnepek alatt legalább tucatnyi helyről jutott el hozzám, hogy most már aztán tényleg vége a világnak, mert a pápa is megmondta. Egész pontosan „Ferenc pápa azt karácsonyi beszédében mondta a Szent Péter téren összegyűlt tömegnek, hogy az idei lehet, hogy az emberiség utolsó karácsonya lesz.” Sőt még azt is mondta, hogy „ez már a „végidők” kezdete, és valószínű, hogy jövőre ilyenkor már felismerhetetlen lesz a világ.” Mert ezt megírták az újságok is.

Ha finoman akarok fogalmazni, nagyon valószínűtlen, hogy ilyen kijelentést tett volna Ferenc pápa.  Eleve a római katolikus egyház vezetői részéről régóta nem divat apokaliptikus kijelentéseket tenni. Különösen Ferenc pápa eddigi tevékenységével áll szöges ellentétben egy ilyen megnyilvánulás. Nem áll távol tőle, hogy beszólogasson a világnak, de ezt sokkal finomabban, elegánsabban, és okosabban teszi. De hogy a keresztények, a kereszténység pusztulását jósolná? Több, mint valószínűtlen. Gondoltam, megér egy kis kutatást, mit is mondott.  Őszentsége minden egyes megszólalását figyelemmel kezeli a világmédia, és nem csak a nemzetközi hírúgynökségek és a legnagyobb médiumok rögzítik, hanem a vatikáni hivatalos ügynökség is. Egy ilyen horderejű kijelentés biztos nem sikkadna el.

Először is megnéztem a pápa ünnepi beszédének összefoglalóit, ezekben sehol nem szerepelt ilyen kijelentés.

Körbenéztem az internet magyar részén, hogy is terjedt nálunk a hír. A sok Facebookos és blogos véleménynyilvánításban az volt a közös, hogy senki sem nevezett meg forrást, hogy honnan van a hír, csak tényként közölte, és rögtön véleményt is nyilvánított róla.

Az első ígéretes nyomnak egy Blikkes link tűnt. Hiteles forrásnak kicsit túlzás, de mégiscsak a magyar média egyik meghatározó médiuma. A link a pápa karácsonyi beszédéről szóló cikkre mutatott.  De csalódnom kellett, itt sem a cikkben szerepelt a kijelentés, csak az egyik olvasó kommentálta, természetesen, mint tényt.

Végül a legmérvadóbb forrásnak a Hetednapi Adventista Egyház Újfehértói Gyülekezetének honlapja bizonyult. A cikk címe már finomít, már csak lehet, hogy ez lesz az utolsó karácsony. Íme az ő  bejegyzésük teljes terjedelmében.

 A pápa szerint lehet, hogy az idei lesz az utolsó karácsonyunk
Ferenc pápa azt mondta a Szent Péter téren összegyűlt tömegnek, hogy az idei lehet, hogy az emberiség utolsó karácsonya lesz.
Komor beszédében a pápa kifejtette, hogy a jelenlegi kaotikus állapot már a „végidők” kezdete, és valószínű, hogy jövőre ilyenkor már felismerhetetlen lesz a világ.
A harmadik világháború kezdetét már korábban bejelentő Ferenc pápa a hónap elején a Szent Márta-házban tartott miséjében „színjátéknak” nevezte az idei karácsonyt.
Korábban decemberben a következő kijelentést tette: „Közeleg a karácsony. Lesznek fények, partik, égősorokkal díszített fák, még betlehemes játékok is – minden a megfelelő díszítésben – miközben a világ folytatja a háborút”.
A 79. születésnapját csütörtökön betöltő pápa hétvégén a tömeg előtt fejtette ki nézetét: „Míg a világ éhezik, ízzik és egyre jobban káoszba süllyed, fel kell ismernünk, hogy a karácsonyt ünneplők részére lehet, hogy az idei lesz az utolsó”.
„Hacsak nem ismerik fel a békéhez vezető utat, együtt kell sírnunk a nap, mint nap növekvő ártatlan áldozatok érintetteivel, és megbocsátásért kell könyörögnünk Istenhez. Ahogyan Jézus és Isten is sír, én is azt teszem”.

Az írás forrásként négy különböző linket adott meg. Az első két link Doug Batchelor Facebook oldalára, mutatott. Ő egy megtért fekete bárány, egy hajdani narkós, akiből mára evangelista lett, és hitszónokként ténykedik.

Az első link az egyik posztjára mutat, amelyben a time-ra hivatkozva azt írja hogy a vég elkezdődött, talán ez a karácsony lesz az utolsó. E poszt lefordításával született a magyar cikk.  De ebben a posztban sem szerepel semmilyen forrás

A harmad link a Time.com egyik cikkére mutat, amelyre Doug Batchelor is hivatkozik. De ott olyan idézetek szerepeltek, amelyben a pápa a Földön dúló háborúkról, és azok áldozatairól beszél.  Semmi világvége jóslat. Ez valószínűleg szúrta a Time szerkesztőinek a szemét is, mert a poszt miatt tiltakoztak a szónoknál.

A magyar oldal második linkje egy két nappal későbbi újabb Batchelor posztra mutat, amelyben már korrigálja szavait, a Time észrevételeire hivatkozva. Elnézést kér, és linket ad a Time online cikkéhez. De csak elnézést kér, nem vonta vissza szavait, és nem törölte korábbi posztját.

A magyar cikk negyedik linkje (és Batchelor egyik magyarázkodó linkje is) egy yournewswire.com cikkre mutat. Ennek az írásnak a címe, „ A pápa mondta, talán ez lesz az utolsó karácsony.” Itt szerepel az állítólagos pápai idézet:

“While the world starves, burns, and descends further into chaos, we should realise that this year’s Christmas celebrations for those who choose to celebrate it may be their last“.

Ha valós is az idézet, értelmezési probléma áll fenn. Mert ez a karácsony azon keresztények számára lehet utolsó, akik a háborús övezetekben élnek. De miért is írom, hogy állítólagos idézet? A Your News Wire nem tűnik hiteles forrásnak. A jobb oldali oszlopban ilyen cikkek linkjei szerepelnek:  „ A NASA riasztást adott ki egy hatalmas aszteroida miatt”; „Susan Sarandon szerint  a pápa merénylet áldozata lesz”; „Idegen űrhajó az aszteroida fényképén”; ”Hatalmas idegen űrhajó rejtőzik a Hold mögött”

 Azért jobban körbenéztem a nemzetközi oldalakon is, de egyetlen olyan forrást nem találtam, amely komoly sajtóterméknek számítana. Nem csak engem érdekelt a kérdés,  hogy mondott-e ilyet a pápa. Talán a leghitelesebb külföldi forrás a catholic.com bejegyzése, amelynek fórumában tette fel ugyanezt a kérdést egy olvasó. Az oldal szerkesztői is kutattak a témában, de ők is csak a fenti állítólagos idézet számos közlését találták meg. De egyetlen olyan helyet sem találtak, ahol hiteles forrást adtak volna meg az ominózus kijelentéshez. Ők is úgy vélik nincs alapja a híresztelésnek.  Válaszukat ezzel zárták: Nem tartják elképzelhetőnek, hogy Isten kinyilatkozást tett volna a Pápának, és ő csak célzásokat tenne erre. Jézus egyértelműen kijelentette, ember nem tudhatja meg végóráját. „Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül.” (Máté 24:36)

Még egy fontos apróság. Minden magyar forrás úgy említi, hogy a Pápa ezt a kijelentést karácsony beszédében tartotta. Nos, a Magyar adventista bejegyzés december 22-én született, akárcsak Doug Batchelor posztja. Sőt még a Catholic.com bejegyzése is erre a napra datálható.

Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, csaknem teljesen biztos, hogy a hír nem igaz, a pápa ilyen kijelentést nem tett. Viszont remekül lehet aggódni rajta, de ez kevés a magyar rémhírterjesztőknek, akik még tudnak csavarni egyet rajta.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 
Macskaőrség:  Zawadi, az év apukája
Napi videó: Trükk-lövészet
Napi fotó:  Biztonságos kecske

Hoax rémhír Fernc pápa világvége utolsó karácsony