A vízszint emelkedés már nem csak a távoli szigetországok problémája. Már az Egyesült Államok egyes részein is menekülni kell az emelkedő víz elől.

klímamenekült  USA Amerika első Ile de Jean Charles sziget

 

Egyre gyakrabban halljuk ezt a szót: klímamenekült. Olyan személy, akinek a klímaváltozás okozta hatások az eredeti lakóhelyén veszélyezteti az élethez való jogát.

A legtöbben úgy gondolják, hol vagyunk még ettől, a vízszint emelkedés egy távoli probléma. Ez olyan távoli kis szigetországokat érint, mint Kiribati, vagy olyan tengerparti országokat, mint Banglades. Pedig a probléma már napjainkban is egyre több embert érint, közvetetten ránk is hatással van Európa közepén.

A tengerszint több ezer évig állandó volt. De az elmúlt száz évben 20 centiméterrel emelkedett az óceánok vízszintje, és a folyamat az eddigi adatok szerint gyorsul. Ez már napjainkban is több százezer embert veszélyeztet az olyan érzékeny területeken, mint például Indonézia vagy Banglades.

Sokan nem is sejtik, de a vízszint emelkedés az Egyesül Államokat is közvetlenül érinti, ez leginkább Louisiana államot sújtja. A Mexikói-öböl partján fekvő állam Texas szomszédja, nem sokkal nagyobb, mint Magyarország. Alacsony és lapos terület,  az északi magasföldnek nevezett rész magassága is csupán 3 és 18 méter között változik. Az állam nagy része még ennél is alacsonyabb, hordalékos vagy mocsaras terület, amelyet a Mississippi-folyó épített fel. 

Ezután érthető, hogy a vízszint emelkedés miatt a terület a megfigyelés fókuszában van. Itt csökken a földterület a legjobban az egész világon: 45 percenként egy focipályányi területet áraszt el a víz.

klímamenekült  USA Amerika első Ile de Jean Charles sziget

Az Ile de Jean Charles-sziget a víz elleni harc legnagyobb vesztese. A sziget régebben  400 embernek adott otthont, de a földterület java része az elmúlt hatvan év során eltűnt. Erről nem kizárólag a vízszint emelkedés tehet, az olaj és gázkitermelés miatt a terület süllyed. Ahol korábban egybefüggő földterület volt, ott most minden víz borít, amelyből apró szigetek emelkednek ki.

A sziget 1955 óta elvesztette területe 98 százalékát. Ma már kevesebb, mint száz ember él rajta. A többiek már elmenekültek, de a maradókra is a költözés vár. A terület, ahol élnek, húsz év múlva már nem lesz.

Közös munka kezdődött az egész közösség átköltöztetésére. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya pénzt adott a klímaváltozás áldozatainak áttelepítésére.

klímamenekült  USA Amerika első Ile de Jean Charles sziget

Ile de Jean Charles lakói az első hivatalos klímamenekültek az Egyesült Államokban. A szigetlakók ezután hivatalosan fordulhatnak az USA katasztrófa védelmi ügynökségéhez, hogy egy program keretén belül máshol új lakást kapjanak. De az otthont elhagyni akkor is nagyon nehéz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint 95.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)