Két hónappal ezelőtt még sci-fi volt, ma már valóság.

Nem szeretem azt mondani, hogy ugye megmondtam. Aki ismer az tudja, hogy ha nem is megszállottan, de igen intenzíven foglalkozom az informatikai világ visszaéléseivel, az átlagemberre leselkedő kis- és nagytestvérekkel. De most a fantáziámat utolérte a valóság.

Több mint húsz éve írok novellákat. Néhány hónapja felkértek, hogy egy biztonságtechnikai konferencia alkalmából írjak. Beindult az agyam és papírra vetettem néhány krimi novellát, ami a közeljövőben játszódik. Ezek egyikében egy feleség okostelefonja révén buktatja le a hűtlen férjét. Úgy véltem, kb. 3-5 év múlva válhat ez a szituáció valósággá.

Két nappal ezelőtt olvasom a hírt, egy férfi egy fórumon panaszolta el, hogy az új Apple-alkalmazás segítségével kellett megtudnia, hogy csalja a felesége. Az Apple kihozta új iOS 5-operációs rendszerét, egy új alkalmazással is előrukkolt: a Find My Friends remek eszköz arra, hogy találkozz a barátaiddal. Ugyanis ha beleegyeznek, láthatod a kijelződön megjelenő térképen, hogy éppen hol tartózkodnak.

A férfi vett a feleségének egy új iPhoe 4S-t, és a tudta nélkül feltöltötte rá a Find My Friends-et. A férjének azt mondta, hogy egy barátjánál van az East Village-en, de az gyanította, hogy egy sráccal találkozik, aki egészen máshol lakik. „És mit látnak szemeim? A Find My Friends szerint éppen ott van”.

A megcsalt férj ezután sms-ben kérdezett rá a feleségénél, hol van, aki sms-ben válaszolt, hogy az East Village-i címen. Az SMS és a szoftver elég bizonyítékot adott a férfinak, hogy benyújtsa a válópert.

Nem tudni, hogy a történet igaz-e, az mindenesetre tény, hogy ez így megtörténhet. A férj csak abban hibázott, hogy a fórumon elismerte, a feleség tudta nélkül, kémkedés céljából telepítette a programot. Ez könnyen ellene fordítható a bíróságon, mert akár  illegális adatszerzésnek is minősíthető. Okosabban járt volna el, ha pusztán csak annyit mondott volna, az új telefonra ajándékként telepítette a szoftvert.

Ha kíváncsi vagy a novellákra, itt elolvashatod.

Csatlakozz  a több mint háromezötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott találsz meg, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Nyaralás után rémálom

Így megy tönkre a cég egy délután alatt

 

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)