Hogyan lehet pár nap alatt egy egész repülőgépgyárat szőrén-szálán eltűntetni? Parafenoménhez méltó trükk, pedig csak ügyes szakemberek közös erőfeszítése áll a háttérben.Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

 

Néhány nap alatt eltűnt a repülőgépgyár az összes épületével együtt. Legalábbis a levegőből már nem látta senki.

Az eltűnés előtt:

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

És utána:

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

Az 1930-as években a Lockheed Burbank városában repülőgépgyárat épített, hatalmas üzemcsarnokokkal, parkolókkal, és repülőtérrel. Pearl Harbor megtámadása után az amerikaiak joggal tartottak attól, hogy a japánok a csendes-óceáni partvidéket támadhatják.

1942 februárjában az amerikai haditengerészeti megfigyelők egy japán tengeralattjárót követtek nyomon, San Francisco partjai közelében.  Néhány nappal később egy japán tengeralattjáró felszínre emelkedett Santa Barbara partjainál, és néhány lövést adott le egy olajraktárba. Pearl Harbour  emlékei még frissek, a japán invázió veszélye kézzelfogható.

John L. De Witt altábornagyot, a nyugati védelmi parancsnokság vezetője kapta azt a parancsot, hogy „passzív védelmi intézkedéseket” hajtson végre a csendes-óceáni partvidék összes létfontosságú létesítményére. A repülőgépgyár is elsőrendű célpontnak számított.

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

A második világháborúra a légierő, mint fegyvernem kiépült, és a bombázók óriási károkat okoztak. Ezért a hadsereg olyan egységeket hoztak létre, amelyek feladata az ellenség megtévesztése, a tájékozódási pontok eltűntetése, a fontos célpontok elrejtése volt. De hogy lehet egy hatalmas gyárat szőröstül-bőröstül elrejteni?

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

A Lockheed üzem eltűntetésével egy hadmérnöki csapatot bíztak meg, akik hollywoodi filmesek segítségét kérték. A trükkmesterek és díszletépítők az ácsok, kertészek, és kertépítők segítségével szinte tökéletes illúziót hoztak létre.

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

A hatalmas terület felett álcahálót feszítettek ki és berendeztek egy idilli vidéki tájat, kis házakkal istállókkal, gazdasági épületekkel, fákkal, utakkal. A hatás elképesztő, a levegőből csak az veszi észre a trükköt, aki pontosan tudja, hogy mit keressen.

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

A gyár szerencséjére az álcázást sosem kellett élesben tesztelni. De az álca alá és fölé tekinteni különleges élmény.

Lockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháborúLockheed  repülőgépgyár álcázás II. világháború

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)