Nem tudta elpusztítani tűz, földrengés, ember. A kínai építészet 1000 éves rejtélye.

 

Kínában több mint 10 ezer buddhista pagoda található. A buddhizmus kínai ága Indiából származott, ám a kínai buddhista pagodák, tornyok stílusába a hagyományos kínai fapagodák, oltárok, pavilonok sajátossága illeszkedik, így épültek a különféle nevezetes pagodák.

 

Az észak-kínai Shanxi tartományban a Buddhista Pavilon elnevezésű kolostorban a Sakya pagodát az emberek Shanxi Yingxian járási fapagodaként emlegetik. A pagodát 1056-ban kezdték építeni, s 140 év alatt építették meg.


Nagyobb térképre váltás

A fapagodát 4 méter magas kőalapzatra emelték, a magassága megközelíti a 70 métert, alsó szintjének átmérője eléri a 30 métert. Az egész pagodát mintegy 3000 köbméter, 3000 tonna fenyőfából építették.

A fapagoda szerkezete átörökölte a Han- és Tang-dinasztia óta alkalmazott, nemzetiségi sajátosságok jellemezte úgynevezett több rétegű formát. Az egész formatervezéséről elmondható, hogy optimális a szerkezete, tudományos a tervezése.

A fapagoda nyolcszögletű, kívülről nézve csak 5 szintű, de minden szinten titkos szint rejlik, valójában 9 emeletes.

Minden szintjét belső és külső két kör oszlop-együttes támogatja, a külső körben 24 fapillér, a belsőben pedig 8 található. A pillérek között ferde gerendák, rövidebb oszlopok támogatják egymást, s így alakult ki különböző égtájú bonyolult fakeret.

 

A pagodákban bőven alkalmazták az úgynevezett ívelő szerkezetet, amely a gerendát, pilléreket egységbe olvasztotta, ami lehetővé tette, hogy a pagoda minden szintjét nyolcszög alakúra alakítsák.

A pagoda teteje szintén oktogon formájú, de egyre élesebb, vékonyabb a 8 oldal, rajta álló acéltető található (egy tű a pagoda legmagasabb része, a buddhista világot jelképezi), amely a Lótusz formájú alapzatból, a kerékből (a buddhista pagoda méltóságát jelképezi, külső alakja hasonlít egy karikához), a tűzből, és az úgynevezett értékes palackból, értékes gyöngyből áll.

 

A pagoda minden rétegének eresze alatt függnek a szélcsengők. Ha fúj a szellő, szép csengőszó hangzik fel belőlük. Az egész pagoda kívülről nézve ódon, de finoman építették.

A Yingxian járás fapagodája a megépítése óta eltelt több mint 900 esztendőben többszöri nagy méretű földrengést vészelt át. A történelmi feljegyzések szerint a fapagoda megépítése után közel 300 évvel a területen egy 6,5 fokú földrengés volt, a rengés 7 napig tartott. A fapagoda melletti építmények közül egyetlen egy sem kerülte el a pusztulást, csak a fapagoda maradt meg.

Az utóbbi években a Yingxian járás környékén bekövetkezett nagyobb földmozgás mind-mind a fapagoda helyszínét érte, a pagoda viszont soha sem dőlt el. Akkoriban a fapagoda egésze rázkódott, csengett nagyon a szélcsengő, de semmi baja sem lett a pagodának.

 

Az újabb korban, amikor egymás ellen küzdöttek a hadvezérek, a pagodát több mint 200 bomba érte, az építmény teljes szerkezetét azonban nem pusztították el. A pagodát történetében érte már háborús tűz, különösen az előző évszázad 30-as éveiben. A pagoda második emeletének falán még belőtt ágyú- és puskagolyó is található.

Kínában sok-sok ősrégi magas pagodát villámcsapás rombolt le, ez a sors azonban elkerülte a yingxiani fapagodát. Mindenki csodálkozik, milyen különlegessége van a fapagodának, hogy az elemi csapások nem tesznek kárt benne?

 

Az építészek szerint az idő múlásával egyre inkább nyilvánvalóvá válik a pagoda értéke és pótolhatatlansága. A fából készült pagoda, építészeti értékét tekintve, már több világrekordot tudhat a magáénak. A szakértők szerint a Ying megyei teljes faszerkezetű pagoda a világ jelenleg legmagasabb fából készült pagodája. A pagoda egyetlen vasszeg nélkül épült és a faszerkezetű pagodák legmagasabbika a világon.

A tudományos, alapos szerkezeti tervezés volt egyébként a fapagoda szilárdságának a segítője. Így például azért tud ellenállni a földrengésnek, mert több rétegű építészeti keretet csatoltak hozzá, amely a korszerű épületekben alkalmazott szilárdító eszközként szolgált. A fadarabokat puha fákból választották ki, amelyek külső erők hatására sem változnak, bizonyos mértékben minden erőbehatás után helyreállhat az eredeti formájuk.

Valamennyi csuklónál ék formában illesztették össze a darabokat, ami azt biztosította, hogy rugalmas maradt a különféle erők hatása után is. A fapagodában a négy titkos szint megerősítette az építmény szilárdságát a földrengés ellen.

A yingxiani fapagoda azért menekült meg a villámoktól, mert a pagoda legmagasabb pontja a 14 méter magas vastető nemcsak díszítőszerepet töltött be, hanem a vasrudakból álló tetőszerkezet közepén van egy vasból készült tengely, amely beszúródik a pagoda szerkezetébe, és ez mintegy villámhárítóként védi a pagodát. A pagoda környékét 8 vaslánc zárja, amely sikeresen vezethette le a villámot a föld alá.

A szakértők tájékoztatása szerint a Ying-megyei fa pagoda szintén az egyetlen a maga nemében, amely még nem esett át restauráláson. Az ázsiai országokban jó néhány hasonló fa szerkezetű pagodát építettek fel, de azok mind alacsonyabbak és komoly restaurálásra szorultak. Ilyenek például a Japánban, valamint más ázsiai országokban található olyan pagodák, amelyek ugyanabban az időben épültek, mint a kínai Ying megyei.

Egy kínai szakértő, név szerint Chai Ze-jun elmondta: más országokban a faszerkezetű pagodákat általában 300 évenként egyszer fel kell újítani, s minden ilyen alkalommal a pagoda alkotórészeinek egyharmadát újjal kell kicserélni. Ha pedig már háromszor restaurálták a pagodát, akkor nem tartható fenn a pagoda eredeti képe, látványa. A Ying megyei faszerkezetű pagodának a majdnem ezer éves történetében csak kis területén és csak kis mértékben erősítették meg a rögzítést, illetve újból festettek. Emiatt máig is őrzi eredeti képét.

A yingxiani fapagoda a világon legjobban megőrzött, legcsodálatosabb szerkezetű és legmonumentálisabb alakú ősi magas fapagodája, bemutatja az ókori kínai építészmesterek ügyességét az építés és a fizikai tanok terén.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Grillezés az erkélyen

Napi videó:   A grizzly megkóstolta a kamerát

Napi fotó:  Magyaros kandúr

(via chinadaily,youtube, google)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...