A hazugságvizsgáló új típusával kísérleteznek a Pennsylvaniai Egyetem szakemberei. A mágnes-rezonanciás felvételeken jól megkülönböztethető ez a működés. Ez lehetőséget nyújtana egy teljesen új alapokon működő hazugságvizsgáló megépítésére.

Az egyetemen tizennyolc önként jelentkező alanyon végezték el a következő kísérletet. Az alanyok öt kártyalapot kaptak, amelyet el kellett dugniuk. Ezután több kártyalapot mutattak nekik, köztük olyanokat is, amelyeket elrejtettek, de minden esetben tagadniuk kellett, ha náluk is volt ugyanolyan lap.

A tudósok az agy szkennelése során megállapították, hogy teljesen másképp működik az, ha igazat mondunk, vagy ha hazudunk. A mágnes-rezonanciás felvételeken jól megkülönböztethető ez a működés. Ez lehetőséget nyújtana egy teljesen új alapokon működő hazugságvizsgáló megépítésére.

 

Jelen pillanatban az úgynevezett poligráfos mérést alkalmazzák, amely a kihallgatott gyanúsított élettani reakcióit - vérnyomását, pulzusát, izzadását, légzési ütemét - méri a vizsgálat alatt. Azonban ha valaki edzeni tud egy ilyen géppel, rövid idő alatt elsajátíthatók azok a relaxációnál is alkalmazott módszerek, amelyekkel megtéveszthető a poligráf. Emellett beteg személyek esetében nem nyújt valóságos képet, ezért Nagy-Britanniában például bírói eljárás során nem is veszik figyelembe a poligráfos vizsgálat eredményét.

A módszer jelenlegi hátránya az, hogy a mégneses-rezonancia alapú vizsgálóműszerek nagyon drágák és hatalmas méretűek. A páciensnek le kell vennie minden fémtárgyat, és a vizsgálat alatt mozdulnia sem szabad. Ez így kivitelezhetetlen. Az elképzelés egy szék lenne, amelynek támlájához fixen rögzítenék a fejet, és azt venné körbe a gyűrű alakú detektor.

 

 

Ne hagyd ki a többit sem.