A horgászok ellen a tengeren sincs sok esélye a halaknak. De előfordul, hogy mégis a hal húzza a horgászt a víz alá.

Az idei év egyik legizgalmasabb horgász híre Panamából érkezett. Az ország csendes-óceáni parjta mentén horgászott több hajóval egy társaság. A legnagyobb zsákmányra mentek: fekete marlint akartak fogni.

Sikerült is egyet megakasztani, nagy csata kezdődött a behúzására. A marlin híres arról, hogy küzdelem közben magasra kiugrik a vízből. A horgászok legnagyobb megrökönyödésére sikerült a hajót megbillentenie, és a víz alá húznia.

Először a hajó gyártóját vádolták meg, hogy a baleset konstrukciós hiba miatt történhetett. De a cég egyetlen hajójával sem történt még ilyen, és a szimulációk szerint normál esetben nem is történhet meg.

Az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy egy manőver közben a hajó megbillent, amire még rásegített egy hullám is. És ebben a végzetes pillanatban rántott a hajón még egyet az óriás hal. A három esemény szerencsétlen kombinációja miatt a víz át csapódott a hajó peremén, felborította, majd elsüllyesztette a hajót.

A fekete marlin a legnagyobb vitorláshalfélék és csontos halak közé tartozik. Ezt a halat tartják a leggyorsabban úszó halfajnak; a fekete marlin eléri a 128 km/h sebességet is. Értékes halfaj.

A fekete marlin a trópusi és szubtrópusi vízeket kedveli. A hal megtalálható az Indiai- és Csendes-óceánban. Idejének legnagyobb részét a vízfelszín alatt tölti. Kedvelt halfaj az ipari- és sporthorgászatban. A legnagyobb feljegyzett példány 750 kilogrammos volt, de vannak beszámolók, miszerint ennél nagyobb fekete marlinok is lennének.

2010-ben, a Greenpeace szervezet az ehető halak vöröslistájára helyezte a fekete marlint, mivel nagy mértékben kereskednek vele és élőhelyéről egyre csak fogy.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Csíkozott pulykamell

Napi videó:   Vad siklás az erdőben

Napi fotó:  Csúnyán beleszáll

Macskaőrség:   Jól elbújtam

 (via dailymail, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...