Naivan azt hisszük a múlt már megtörtént, az már állandó és megváltozhatatlan. De egy apró változás a teljes képet képes lenne átrajzolni. Mert a múlt nap mint nap változik.

Változnak az alternatív valóságok, egyik a másiknak adja át a helyét. Mindig egy olyan alternatív valóságképünk van, amilyet a történészek elmesélnek nekünk. De a történelmünk nagyon dinamikusan változik a régészeti és történelmi kutatások eredményeinek fényében.

Azt a kevés információt, ami a múltunkról ránk maradt nagyon sokféleképpen lehet értelmezni. Az információs lyukakat saját magunk töltjük ki álmainkkal, elképzeléseinkkel. De lehet, hogy ez köszönőviszonyban sincs az eredeti történésekkel.

És akkor még nem vettük figyelembe, személy szerint mi hogy viszonyulunk a történelemhez. Vegyük például Napoleon Bonapartet. Sokak számára zseniális hadvezér, mások számára véreskezű zsarnok és tömeggyilkos. Mások remek diplomatát, vagy épp a szabadság eltipróját látják benne. Mégis ugyanarról az egy személyről beszélünk, de a saját szűrőnk miatt egy alternatív valóságot látunk.

A fantáziánk az alternatív valóságok igazi szülői. Amikor elképzeljük, hogy volt Atlantisz, idegenek építették a piramisokat, akik csillagkapukon keresztül utaztak. Vagy a keresztesek hajdanában Baphomet képében nem csak egy bálványszobrot imádtak, hanem egy itt rekedt idegen lényt, aki védelmükért cserébe hatalomhoz jutatta őket. Akiket ez az utóbbi lehetőség érdekel, annak ajánlom Pierre Barbet Baphomet birodalma (Móra GBK, 1990) című könyvet.

De léteznek a képzeletbeli alternatív valóságok. Amikor eljátszunk a gondolattal, mi lett volna, ha... Amikor kicsit átrendeznénk történelmünket, milyen változásokat hozna egy apró módosítás. Ezek az igazi gondolatkísérletek. Ilyen például az a kérdés, hogy miként alakult volna a történelem, ha Hitler még fiatalon meghal. Vagy ennek pont az ellentéte, ha a III. birodalom nyeri a második világháborút.

De ennél sokkal kisebb apróságok is befolyásolják a történelmet. Egy hír szerint mindössze egy szavazaton múlott, hogy az Egyesült Államok hivatalos nyelve a német helyett az angol lett. Miként változtatta volna meg az egész huszadik század történetét, egy németajkú USA? Miként lépett volna be akkor az első és második világháborúba?

De nézzünk egy másik példát. Több mint három évszázados törvény tiltja, hogy katolikus uralkodója legyen Nagy Britanniának. Még a felesége sem lehet az. De ez vallási diszkrimináció, ami alapjaiban ellenkezik a brit és európai uniós jogrendszerrel. Vagyis fel kellene számolni.

Azonban a Brit uralkodó egyúttal az Anglikán egyház feje (a hit védelmezője) is. Így az anglikán egyház nem lenne többé államegyház. Ami elég furcsa lenne. Nem rég merült fel, hogy ezt a kérdést rendezni kellene, hivatalosan vissza kellene vonni. De érdekesebb módon is megszűnhetne a törvény. Anna hercegnő fia katolikus lányt készül feleségül venni. Ezért hivatalosan le kellene mondania a trónigényéről, habár csak 11. az utódlási sorrendben. De ha emiatt pert indítana, emberi jogai megsértése miatt, minden gond nélkül megnyerné, és a törvényt meg kellene semmisíteni.

De jöjjön egy magyar példa is. Nemrég derült ki, hogy II. Rákóczi Ferenc csaknem lengyel király lett. I. Péter orosz cár ajánlotta fel Lengyelország trónját, ha cserébe a franciáknál lobbizik a svéd-orosz béke érdekében. A szerződést meg is kötötték 1707-ben, de néhány hét múlva okafogyottá vált. Így elmaradt a koronázás. D mi csak képzeljük el, milyen következményekkel járhatott volna ez a lépés. Hogyan alakult volna a szabadságharc? Lehet, hogy létrejött volna egy lengyel-magyar unió? Hogyan alakult volna ezek után egész közép-Európa történelme?

Ezt láttad már?

A csodálatos agy

Zsenik és értelmi fogyatékosok

Az alvásadósság elmélete

Az agy nem hazudik

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).