Nálunk csak néhány évente bukkan fel egy-egy hír, hogy valakik megpróbálták megfúrni a Mol csővezetékét. Ez Nigériában mindennapos és óriási probléma, amely hatalmas környezetszennyezéssel, és gyakran halálos áldozatokkal is járt.

Nigéria. A nyugat-afrikai ország természei kincsei révén a kontinens egyik leggazdagabb országa lehetne. Jóllehet Nigéria a fekete földrész első számú kőolajtermelője (a nemzeti jövedelem 80 %-a az olajexportból származik), a lakosság vajmi keveset érez az ásványkincs áldásaiból. A hazánknál területileg tízszer nagyobb ország 162 milliós népességének zöme ma is a szegénységi szint alatt él: napirenden vannak az olajat, benzint szállító csővezetékek illegális megcsapolásából következő kisebb-nagyobb balesetek, katasztrófák.

A gazdagság és a széles tömegeket sújtó szegénység ellentéte is épp elég gyúanyagot képez. Tetézi mindezt a gyarmati múlt lappangó öröksége: a vallási megosztottság. A tengerparthoz közelebb fekvő déli országrészben a keresztények alkotják a lakosság többségét. Északon viszont a maghreb országai felől behatolt iszlám vallás dominál. Ennek egyik szélsőséges, erőszakos szektája, a Boko Haram (hausza nyelven: a nyugati tanítás szentségtörés) egymás után követett el véres merényleteket keresztény célpontok, templomok ellen.

Az országban mindennapos, hogy az emberek megrongálják a vezetékeket, nyersolajat és üzemanyagot lopnak. Éjszaka megfúrják a cégek kőolajvezetékeit, az árut uszályokkal elszállítják, és fegyverekre, kábítószerre cserélik.

 

Nigériában nem ritkák a robbanások, mivel üzérek vagy a lakosság gyakran megfúrják a csöveket, hogy üzemanyagot lopjanak. Az illékony folyadék könnyen lángra lobbanhat, felgyújtva mindazokat, akik az olaj begyűjtésével kísérleteznek. Az e fajta lopások sokszor vezetnek halálos kimenetelű robbanásokhoz is,  de eddig még senkit nem tántorított el attól, hogy folytassák a vezetékek meg csapolását.

 

Néhány a legnagyobb katasztrófák közül:

2001. november 16. - Az ország egyik délkeleti államában felrobbant egy olajvezeték, tizenöt ember életét vesztette, sokan megsebesültek.


2003. június 21. - Nigéria délkeleti részén legalább 105 ember vesztette életét és többen megsérültek egy megrongált olajvezeték berobbanása miatt.


2004. szeptember 16. - Több tucat ember vesztette életét egy olajvezetéknél történt robbanásban Lagos Ijegun nevű negyedében. A robbanás következtében tűz ütött ki, melyet csak másnap sikerült megfékezni.

2004. december 21. - Ilado halászfalu közelében felrobbant és kigyulladt egy megrongált olajvezeték. Húsz ember életét vesztette,akik épp az olajat lopták a megfúrt vezetékből. A tüzet több nap múlva tudták eloltani.

2005. december 20. - Felrobbant a Port Harcourttól mintegy 50 kilométerre lévő olajvezeték. A tűzben legalább nyolcan életüket vesztették.

2006. május 12. - Százötvennél is többen vesztették életüket egy olajvezeték felrobbanása következtében egy Lagos környéki nigériai faluban.  A robbanása aközben történt, hogy a környékbeli falusiak odagyűltek a megsérült - esetleg megfúrt - vezetékből kilövellő olaj összegyűjtésére. Több mint százan égtek meg elevenen.  A segélyszervezetek munkatársai "mintegy ötszáz üzemanyag szállítására alkalmas) kannát találtak a helyszínen.

 

És még lehetne folytatni a sort. Az óriási szegénység miatt az embereknek megéri olajat lopni, mivel így akár napi hatvan dollárt is kereshetnek. De ez nem csak a szegények üzlete. Igazán nagyot az olajmaffia kaszál, amelyik felvásárolja a lopott terméket. A több országra kiterjedő szervezet szálai valószínűleg a súlyosan korrupt ország vezetéséig terjednek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Szerelemgyümölcs: Licsi

Napi videó:   A dominó hatalma

Napi fotó:  Már a zombik is motoroznak

(via youtube, stellasmagazine, timeslives, wikipedia,mti)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...