Harminc, bazaltsziklába vésett-faragott barlang. India egyik legkülönlegesebb szakrális emléke.

Valójában nem is beszélhetnénk barlangokról, mert ezeket közel kétezer évvel ezelőtt munkások ezrei vésték ki. Valójában inkább negatív épületekről van szó, a melyet nem felépítettek, hanem belefaragtak a sziklába.

 

India Maharashtra államában, Aurangabad nevű körzetében található a műemlék együttes.


Nagyobb térképre váltás

1819-ben egy angol tiszt vadászott a környéken. A dús erdővel borított területen lovagolt a kis waghora-folyócska mellett, a folyó egy U alakú kanyart írt le, amikor felpillantott a hegyoldalra. Különös barlangokra figyelt fel. A tiszt India egyik legszebb régészeti emlékét fedezte fel.

Összesen harminc, teljesen kész barlangtemplomra bukkantak, de emellett számtalan félkész, vagy éppen csak megkezdett üregre bukkantak. A turisták számára ebből 28 látogatható.

 

Ne gondoljunk kis üregekre. Az egyes számú templom több mint 500 négyzetméter alapterületű, és több oldalhelyiség is található.

 

Pusztán vésőt és kalapácsot használva munkás kezek ezrei vájták ki a hegyek szikláiból e barlangokat. A mesteremberek szobrokat faragva a vulkánikus képződményű bazalt sziklákba, apró lépésenként haladva finoman cizellált véseteket készítettek, és, a szükséges helyeken oszlopokat kifaragva, a sziklák belsejében termeket hoztak létre.

 

A falakat, mennyezetet csodálatos díszítéssel látták el, és gipszvakolaton élénkszínű festményeket készítettek.

A festmények zöme több mint 1500 éves. 

A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült. A félkörívben fekvő sziklába vájt templomok a három ősi vallást (a hindu, a buddhista és a jain) mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül.

 

Néhány barlangot kolostorként használtak. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak. Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek .

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Alternatív húsvéti tojásdísz

Napi videó:   Amikor a bika visszavág

Napi fotó:  Telik az a rohadt idő

 (via shunya, wikipedia,youtube)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...