1400 éve szolgál több millió ember nyugvóhelyeként.

Wadi al-Salam, a Béke völgye. Egy nagy völgy Irakban, Nedzsef városától észak-keletre. Itt fekszik, a világ legnagyobb temetője.


Nagyobb térképre váltás

Nedzsef Irak egyik legnagyobb városa a Nedzsefi kormányzóságában. Becsült népessége 2008-ban 800 000 fő. A város a síita iszlám egyik legszentebb városa és a síita politikai hatalom központja. Bagdadtól 160 km-re délre fekvő település.

 

Feketével bekerítve a város, pirossal az óváros, zölldel a temető

Évente síiták százezrei keresik fel az iszlám világból. Nemcsak zarándokolni jönnek, hanem vannak, akik halottaikat is ide hozzák eltemetni, sokszor még Iránból is. A síita muzulmánok legnagyobb vágya, hogy itt nyugodhassanak. A Bagdad-Kerbala-Nedzsefbe vezető úton gyakran lehet tetején koporsót szállító autóval, busszal találkozni. A város körül hatalmas temetők terülnek el, sok színesre festett sírral és köztük egy-egy mauzóleummal. A legnagyobb temetőnek legalább 800 hektáros a területe, de egyes források szerint 1485,5 hektáron fekszik.

Több mint 1400 éve temetkeznek ide a muszlimok, megbecsülni sem lehet az itt nyugvók számát. Több tízmillióan nyugodhatnak itt. A mai napig temetkeznek ide, ezért a legrégebben működő temető a világon.

 

A temetőben nem csak egyszerű emberek milliói nyugszanak, hanem itt találtak végső nyugalomra próféták királyok, hercegek, és vallási vezetők százai.

Az iszlám alapelvek szerint csak Isten bocsáthatja meg az ember bűneit. Az általános vélekedés szerint az ítélet napján megkönnyíti a megbocsátást, ha a test szent földben nyugszik.

Az itteni föld szentsége, a temető és a város története is egy emberhez köthető. Ali ibn Abi Tálib volt az iszlám negyedik, a „helyesen vezetettek” közé tartozó kalifája. Mohamed próféta egyik unokatestvéreként és vejeként, illetve a legelső muszlimok egyikeként a társak (szahába) közé tartozott. Szerepe az iszlám síita irányzatában alapvető: itt őt tekintik az első és egyetlen jogos kalifának, illetve az első imámnak – a szemükben Ali szerepe majdhogynem felér Mohamedével.

Ali kalifa sírszentélye a város központjában van. Ez az egyik leglátogatottabb és legtiszteltebb síita zarándokhely. Ali - akit a kúfai nagy dzsámiban öltek meg - halála előtt úgy rendelkezett, hogy holttestét tegyék egy tevére, s engedjék a tevét menni, amerre akar. Ahol először letérdel, ott temessék el. Eszerint is történt, de sírjának helyét titokban tartották egészen addig, amíg Hárún ar-Rasíd kalifa egy alkalommal Kúfa környékén vadászott. Egy bozótosban azt tapasztalta, hogy lova nem hajlandó továbbmenni. A környéken élő parasztok magyarázták meg a csodát: Ali imám sírját szent helynek tartják, ahol még a vadállatok is oltalmat találnak. Hárún kiásatta Ali testét és tiszteletére síremléket építtetett, mely hamarosan népszerű szentély lett.

Ez a szentély lett nedzsef óvárosának központja.

Ma a város nagy területen fekszik. Az iraki háborúban is a hírekbe került, a város környékén, és magában a városban is komoly csaták folytak. A harc a temetőt sem kerülte el, a sírok között ellenállók rejtőztek el. Még a szent sír is politikai játszmák céltáblája volt, a mauzóleum kulcsai egy ideig Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető fegyvereseinek, a Mahdi Hadseregének kezében voltak.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: Libahájon sült kacsamáj

Napi videó:  Ilyen volt a gyűrűs napfogyatkozás

Napi fotó:  Zombi és a strucc

(via wot, wikipedia, googlemaps, youtube)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...