Ne centiméterekben gondolkodjunk, hanem méterben. A világ legnagyobb képernyője több mint négyszáz méter, és egy egész utcát fed le Las Vegasban.

Las Vegas az a város, ahol bármit el lehet adni, ha látványos, teljesen mindegy, mennyire pazarló. Itt mindenből csak a leg a minimum. Így került ide a VivaVision is. Emlékszünk még az Esőember című filmre, ahol Tom Cruise végighajt a Fremont Streeten? A város régi „főutcája”. Itt állt a város első szállodája, az 1906-ban épült Hotel Nevada, és ezt az utcát aszfaltozták le először 1925-ben. Az aranykor leghíresebb kaszinói álltak itt, mint az Aranyrög (Golden Nugget), vagy a Négy Dáma (Four Queens). Fényárba borított kaszinók változtatták nappallá az éjszakát.

1994 új projekt indult a megkopott fényű Fremont Streeten. Az utca négyszáz méteres szakaszán acél fatörzsek nőttek ki a betonból, fém és üveg koronájuk egyetlen hatalmas kupolává állt össze az utca felett. Az utca több mint 400 méteres szakaszát fedték le. A 27 méter magasan épített gigászi boltív négy háztömb hosszan fedi a sétálóutcát.

Azonban a káprázat csak alkonyatkor kezdődik. Bár Las Vegasban mindig égnek a lámpák, amikor a show kezdődik, minden fény kialszik az utcán, de még a kaszinókban is. Indul a Fremont Street Experience. Az óriás félhenger életre kel, és 2,1 millió égőből álló gigantikus vetítővászonná alakul. Ingyenes koncertek, fény show-k, rövidfilmek, installációk szórakoztatják a szájtátva csaknem hanyatt eső sétálókat. Biztonsági okokból még a műsor előtt leállítják a keresztforgalmat.

A 90-es években a negyed kaszinóitól elfordultak a vendégek, Ekkor állt össze tíz kaszinó és szálloda, és megalapították az FSE vállalatot, amely finanszírozta és üzemelteti a létesítményt. 1997. szeptember 7-én lezárták az utcát öt tömb hosszan, szeptember 16-án lefektették az alapkövet. Elindul a munka: átalakították az utcát, megépítették a tetőt tartó oszlopokat, és július 25-re az utolsó elem is a helyére került. A tizenhat oszlop darabja közel 12 tonna, amelyeknek darabjára több mint 180 tonna terhelés jut. 43000 merevítő fixálja az építményt.

A tető ötvened része számít egy monitornak, amely 2,1 millió izzóból állt. Négy izzó adott egy színes képpontot. Az utcán végig hangszórók ontották a zenét. 32 független számítógép irányította az egészet. Érdekesség, hogy egyedi fejlesztésű, speciális szoftverrel torzítják a vetített képet, hogy az emberek lentről síknak és tűélesnek lássák.

2001-ben felújították a hangrendszert, és 220 hangszóróból 550 000 watt teljesítménnyel szól a kísérőzene. Az izzók állandó karbantartást igényeltek (a legdrágább cseréje 15 dollárba került darabonként), és sokat is fogyasztottak. Ezért 2004-ben az LG az egészet lecserélte 12,5 millió LED-re, amely nagyobb színfelbontást is lehetővé tesz. Ezeket már csak 10 komputer vezérli egy központi helyről. A fejlesztés 17 millió dollárba került.

AZ FSE azóta is Las Vegas egyik legnépszerűbb ingyenes látványossága. A műsor folyamatosan bővül és megújul.

Néhány filmfelvétel az idegenek támadásától a Queen koncertig.

 

 

 

Quuen

 

Kiss

Csatlakozz hozzánk a Facebookon , mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Élő szőlőhidak Japánban

Tökéletes testfestés

Csodás házak a világ végén

Föld alatti borváros

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)