A belgiumi Nemo 33 uszoda két Guinness rekorddal is büszkélkedhet: ez a világ legmélyebb úszómedencéje, és a világ legmélyebb medencével bíró fedett uszodája. Nem is úszóknak készült, hanem búvároknak.

 

Paraméterei tisztelet parancsolóak.  2,5 millió liter forrásvízzel töltötték fel, hogy megkíméljék a búvárfelszereléseket a víztisztító szerektől.

 

Ahogy a nevéből is látszik, legmélyebb pontja, a kút 33 méter mély. Itt a búvárok maximálisan próbára tehetik magukat. (A könnyűbúvárok maximum 40 méteres mélységbe merülhetnek. )

 

A víz kellemes 30 fokos, így a búvárok gond nélkül eltölthetnek benne órákat is. A vizet napelemes fűtőrendszer tartja melegen.

 

Nemcsak a víz hőmérséklete emlékeztet a trópusokra, hanem a medence kialakítása is. Víz alatti termek, átjárók, alagutak, kamrák keltik a barlangok illúzióját.

 

A búvártanfolyamokon, gyakorlatokon, és kutatási programokban a könnyűbúvárok itt kipróbálhatják mindazt, amivel a tengerben találkozhatnak. Gyakorolhatják a vízalatti barlangászatot, és három levegővel töltött búvárharang is a rendelkezésükre áll a mélyben, hogy a búvárok a felszínre emelkedés nélkül beszélhessenek egymással.

 

John Beernaerts belga mérnök tervezte meg kifejezetten búvárok számára. Hét évig épült és 2004-ben nyílt meg.

 

A medencék oldalában különböző mélységekben ablakokat építettek. Akik nem akarnak merülni, azok is megfigyelhetik a vízben merülő barátaikat, rokonaikat.

 

Bár búvároknak készült, úszómedence, nincs semmilyen betelepített élet, sem növény, sem halak, vagy más állatok.

 

A nyitása óta már több mint 100 000 vendéget fogadott.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Napi fotó:  Legrosszabb pillanatban

Napi videó:   Légiszerencsétlenség a háttérban

Korábbi bejegyzésekből ajánljuk:

Az ördög úszómedencéje

A világ legnagyobb úszómedencéje

Medence az autóban

(via nemo33)