A sziklákon mintha tűz folyna le, pedig csak víz. A természet különlegesen szép tüneménye.

A Kaliforniában található Yosemite National Park (Yosemite - indián eredetű szó, és grizzlyt jelent) geológiai érdekességek százait rejti.


Nagyobb térképre váltás

A park egyetlen völgy, amely 13 km hosszú, és 1,5 km széles. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet.

A park fő látványossága februárban a Horsetail Falls, vagyis a lófarok-vízesés.

De mitől lesz tűzesés? Ha nincsenek felhők az égen, akkor februárban, alkonyatkor, mindössze két hétig a lemenő nap fénye olyan szögben érkezik, hogy napsugarak a gránit lejtőn folyó vízre esnek, a víz szinte felizzik, és a gránit falakról a mélybe zúgó víz tüzes lávafolyammá válik.

Erre a rövid időszakra fotósok százai lepik el a völgyet, hogy elkészítsék a tökéletes képet.

Hogy mennyire nem mindegy, hol áll a Nap. csek ebből a keskeny sávból jöhet a fény.

Két vízsugárban ömlik a víz a mélybe. A keleti ág 450 méter, a nyugati - és egyben a nagyobb - 480 méter magas. A két ág a mélyben egyesül és további 150 méternyi mélységbe hullik, így a vízesés teljes magassága 620-630 méter.

A lófarok vízesés nem látható egész évben, csupán két hónapig télen. De télen is csak akkor, ha kellően sok hó esett a télen, és a hőmérséklet is épp ideális.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizennégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Gombás matapán

Napi videó:   Ilyen futár kellene nekünk is

Napi fotó:  Zsarnokok birodalmai

(via angryboar, andrewkee, youtube, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...