Mindannyiunk képzeletében úgy élnek a jéghegyek, mint hatalmas piszkosfehér tömbök, amelyek a szürke ég alatt úsznak. A valóság azonban ennél sokkal izgalmasabb. Például a jéghegyek napos időben is megállás nélkül folytatják az útjukat.

De az igazi tévedés a jéghegyek színe. A jég állapotától függően más és más színű lehet. Akár csíkos is.

A jég általában fehér lesz, mert fagyott, összetöppedt hóból képződött, amelybe rengeteg levegőbuborék is belefagy. Minél több, annál fehérebb a jég.  Ha a jég felolvad, az olvadék vízből eltávoznak a buborékok, amikor visszafagy, a jég tisztasága miatt kékes árnyalatú lesz. Minél tisztább, és minél vastagabb, annál kékebb. Ez különösen akkor szép látvány, ha az olvadékvíz befolyik a jég repedéseibe, és ott Fagy meg ismét. Gyönyörű, márványmintás jég jön így létre.

De a repedésekbe nem csak a  kristálytiszta víz fagyhat bele. Ha életben gazdag tengervíz kerül bele (például a mikor a jéghegy átfordul), vagy éppen a tavaszi olvadékvízben már kivirágoztak az algák, a jég zöldes vagy barnás árnyalatot is ölthet. Ha menet közben összeszed egyéb szennyeződéseket is, a jégben akár sárga, drapp, barna, fekete sávok is lehetnek.

 

Csatlakozz a több mint ötezer-ötszáz főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. Minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Mai fotó: Grizzlymancs-kesztyű

Ezt láttad már?

A természet csodái: a szerelem-alagút

A természet csodái: A kínai Tündérhíd

A természet csodái: Jéggömbök a tengerparton

 Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)