Több, mint 300 kanyar egymás után, Amerika egyik legveszélyesebb útja.

Egyesült Államok, Appalache-hegység, Észak-Karolina-Tennessee határvidéke.


Nagyobb térképre váltás

A hegység mélyén található egy 18 kilométeres útszakasz, amely kanyarogva szeli át az Észak-Karolina-Tennessee határt. Hajdanában Cheerookee-ösvény volt, amit a telepesek is használni kezdtek. A harmincas években kapott szilárd burkolatot. Évtizedekig szinte ismeretlen volt, csak helybéliek és eltévedt turisták jártak erre.

 

Hivatalosan 129-es út része. Azonban a helyiek a kacskaringóssága miatt a Sárkány farkának nevezik Ez egy nagyon különleges út: 18 kilométeren 318 kanyar, és kinn van a semmi közepén. Sem útkereszteződés, sem házak nincsenek a közelében.

 

Az út autósnak, motorosnak egyformán kihívás, és megerőltető. Még a profikat is meglepi. A 18 kilométeres szakaszon gyakorlatilag nincs egyenes szakasz, egyik kanyarból ki, a másikba be.

És nincs olyan kilométer, ahol ne halt volna meg már valaki. A legveszélyesebb az ötödik mérföld, itt történik a legtöbb baleset. 

 

Több kanyarnak saját neve van: ilyen például a Kezdők végzete, egy durva jobbkanyar, ami szinte a semmiből kerül elénk; az Ostor, egy hajtűkanyar felfelé, illetve a Bukkanó, amelyiknek másik neve „Gravitáció-kavitáció”.

Bárkor lehet valami akadály az úton, vagy éppen egy nedves folt. De még akadályra sincs szükség, elég egy apró fékezési hiba, és máris a fák között találja magát a motoros.

Ráadásul kevés helyen van egy szintben az út a padkával, ezért az útról lefutva szintén a fák között végezheti az utazó. De legalább ilyen gyakori baleset, hogy a padkára futás után visszarántja a kormányt, és emiatt a túloldalon csapódik a fák közé. Vagy éppen egy szembejövő elé.

De az igazi veszélyt maguk az utazók jelentik. A kilencvenes években egyre több fenegyerek bukkant fel az úton. Terjedt a híre a az extrém útszakasznak. A motorosok és autósok ismeretlenül vágnak neki a szakasznak, a gyér forgalom miatt nem tartják be az ötven kilométeres sebességkorlátozást.

Gyönyörű tájon egy csodás útvonalon száguldanak. A hirtelen kanyarokban azután kisodródnak, vagy éppen az erős fékezés miatt buknak fel. De a legrosszabb, amikor levágják a kanyart, és hirtelen szembetalálják magukat egy szembejövővel.

Napjainkra egyre több kamion tűnik fel az útszakaszon, mert a GPS-készülékek – abszolút jogosan – ezt egy rövidebb útként jelölték meg. De a térképen nem látszik mennyire kanyargós, és mennyire keskeny. De az autósok nem voltak felkészülve erre az útra, ahogy az út sem erre a forgalomra. A kamionok gyakran elfoglalják mind a két sávot, és ha valaki ekkor bukkan fel a kanyarban, a baleset szinte elkerülhetetlen. Ráadásul a 18 kilométeren sehol sem lehet visszafordulni, ha a kamion bement az egyik végén, a másikon kell kijönnie.

Az is nagy probléma, hogy a legközelebbi kórház egy órányira van. Egy kisebb sérülésbe is bele lehet halni az időveszteség miatt.

Van egy emlékmű amely az áldozatok előtt tiszteleg, összeroncsolódott motorokból, sisakokból motor- és autóalkatrészekből épült.

Mindez nem riasztja vissza a száguldozókat, újabbak és újabbak jönnek az adrenalin-löketért. És lesznek újabb és újabb balesetek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Sörnyitás frizbi dobással

Napi videó:   11 éves sziklamászó tehetség

Napi fotó:  Hát te meg mi vagy?

(via iif)