Egy magával ragadó elektromos járgány, amely kicsit olyan, mint a velocipéd, talán a világ egyetlen kétkerekű monociklije, és új értelmet nyer a kormányülés is. Bár senkit nem ültethetünk magunk elé, de vígan robognánk vele a pesti flaszteren. Ime a YikeBike!

A nagyvárosi közlekedés folyamatos problémák forrása. A tömegközlekedés fejlesztése mellett szükség van az egyéni megoldásokra is. Új-zélandi fejlesztők bemutattak egy érdekes alternatívát.

A YikeBike első ránézésre egy mini velocipédre emlékeztet, de ezzel az összes hasonlóság ki is merül, minden a 21. századot idézi. Nem kell tekerni, a járművet egy kisméretű elektromotor hajtja. Külön érdekes, hogy a vezető a kormányon ül, és gyakorlatilag maga alatt kormányoz.

Az 1kW-os elektromotor meghajtásáról lítium-ion nano-foszfát akkumulátor gondoskodik. Ezek az akkumulátorok 2000 feltöltést tesznek lehetővé, amely több mint kétszerese a NiCd/NiMH akkumulátorokénak. A YikeBike elektromos fékekkel rendelkezik, a fékezés által termelt energiát visszajuttatják az akkumulátorba. A világítás és az index LED-technológia. Az akkumulátorok 20 perc alatt elérik töltöttségük 80 százalékát, egy töltés költsége kb. harminc forint.

Súlya kevesebb mint tíz kilogramm, messze alatta marad egy hagyományos bicikliének. Ezt szénszálas vázzal és a legmodernebb műszaki megoldásokkal érték el. A YikeBike egyik nagy előnye az összecsukhatóság. Mindössze 15 másodperc alatt belehajtogatható a hozzá kapott 60x60x15 centiméteres zsákba. Így nem jelent gondot a parkolás, akár beértünk a munkahelyünkre, akár csak megállunk valahol vásárolni, az összecsukás gyorsabb, mintha nekiállnánk lelakatolni. Munkahelyünkön elfér az asztal mellett, nincs gond a tárolással.

Könnyen gyorsul, végsebessége 20 km/óra, hatótávolsága 10 kilométer. Maximális terhelhetősége 100 kilogramm, 160-195 cm magas emberek használhatják. Az interneten megtekinthető videók szerint könnyű megtanulni az irányítását, bár szilárd burkolatú városi közlekedésre tervezték, a nagyméretű hátsó kerék miatt könnyen legyőzi a kisebb padkákat, küszöböket. Ha hirtelen rosszra fordul az idő, csak össze kell csukni, és irány a legközelebbi busz- vagy villamosmegálló.

Sajnos nem várható gyors elterjedése, ebből is várhatóan yuppie játékszer lesz. Az ára 3595 dollár (valamivel több mint 750 000 forint). Ha az ára a harmadára-negyedére esne, komolyan elgondolkodnék rajta.

 

Ne hagyd ki a többit sem.