Az Egyesült Államok Idaho államában található a Fűrészfog-hegység. Minden nyár végén a helyi birkapásztorok leterelik a nyájakat a kígyó-folyótól délre, a több száz kilométerre fekvő téli legelőkre. Az út végállomása Ketcum városa, ahol négynapos fesztivállal köszöntik a birkákat. A juhokat történelmi jelmezbe öltözött táncosok, kocsik, és a résztvevők hada kíséri.

A birkatenyésztés Idaho déli részén az 1860–as években kezdődött, amikor John Hailey, Tennesseeből érkezett bevándorló kulcsfigura lett a helyi politikában, és behozatta az első birkákat. Hatvan év alatt a pár birkából, 2,65 millió lett, és Ketchum lett a világ birka fővárosa. Sydney csak a második helyre szorult.

Tavasszal a birkákat 1500 fős csoportokban felhajtják a kígyó folyó síkságáról, a Wood River Valley havasi legelőire. Ősszel ugyanezt az utat teszik meg visszafelé.

A négynapos fesztivál nem csak birka, de zenei, és gasztro ünnep is, ahonnan nem hiányozhat a pásztorkutya verseny, és a táncmulatság  sem.


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztro: Étterem csak fegyvereseknek

Macskaőrség: Doromboló tyúk

Napi videó: Remeterák házat cserélt

Toochee-fotó: Superman karácsonya

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...