Egy titokzatos tó, amely kővé változtatja az állatokat.

Érdekes képsor jutott el hozzám, amely mellett a kísérő szöveg egy titokzatos rejtélyre hívta fel a figyelmet. A történet szerint Tanzánia északi részén van egy tó, amely sötét titkot őriz. Minden élőlényt, amelyik megmártózik benne, kőszoborrá változtat.

Nagyon misztikusan hangzik igaz? Sőt, még részben igaz is. De vegyük sorjában.

A képek valódiak. Legalábbis abból a szempontból, hogy ezek valóban olyan állatok maradványai, amelyek kiszáradt testét valamilyen kemény kéreg borítja.

 

Az állatokat valóban egy tanzániai tó partján lehet talán, méghozzá ezer számra.  És valóban a tó tette ilyenné azokat. De ebben semmi rosszindulat nincs, sőt az állatok sem voltak olyan ostobák, hogy megfürödjenek benne. Egyszerű természeti jelenség áll a rejtély mögött.

Ez a tó a Nátron-tó, a világ legsósabb tava. A Ph értéke 9- és 10,5 között ingadozik. Ez körülbelül annyira lúgos, mint az otthon használt szappan, vagyis nem igazán számít élettérnek.

Ezt az állatok is tudják, nem is próbálnak meg sem fürödni, sem inni belőle. Csak néhány élőlény viseli el ezt a közeget.

A kővé válás titka egyszerű. A elhullott állat teteme a tóba kerül valamilyen módon. Ebben az erős lúgos közegben a bomlás sem indul meg, viszont a szövetekből elvonja a vizet. Az egyiptomi papok is hajdanán  nátront használtak a múmiák kiszárításához. Az évszakok változásával a tó nagysága is változik, száraz évszakban jelentősen összezsugorodik. A tetemek szép lassan szárazra kerülnek, miközben a nátron-só ropogós rétegben belepi a kiszikkadt testet. A tetem úgy néz ki, mintha az állat kővé vált volna.

Mégis mitől lett az egész annyira misztikus? Nos, a fotós felszedte az elhullott állatokat, és olyan helyzetben rakta le azokat, mintha élnének. Ettől van a kővé válás illúziója. A fotóst nem kell rosszindulatú csalással vádolni.  csak így akarta felhívni a jelenségre a figyelmet. A képekkel azok trükköztek, akik levágták a képek mellől a magyarázatot, csak a fotókat osztották meg, mint egy újabb titokzatos rejtélyt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint húszezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Svájci bicska csoki

Napi videó:   Lesiklás a gáton

Napi fotó:  Gyilkos vagyok

Macskaőrség:   Bunyós macska

(via wikipediqa, nbcnews)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...