Mit keres a hegyi kecske a víztározó függőleges kőfalán? Élelmet.

A hegyi kecske tulajdonképpen egy olyan állat, amilyen nincs is. Pontosabban nem kellene lennie.  Olyan helyeken fut, mászik, lépeget, topog, és ugrál, ahol ezt csak egy másik furcsa állatfaj teszi meg: a hegymászó.  Ám amíg azok spéci bakancsokban, mászóvasakkal, és biztosító-kötelekkel felszerelve másznak, addig a kecske egyetlen felszerelése 4 aprócska pata. A hegymászó csak jó időben mászik, a kecske esőben-hóban is. Mindezt nagyon jól csinálja. Hogy miből látszik? Még nem halt ki.

A kecske veszélyes állat. Akár embert is öl. Például úgy, hogy elvéti a lépést és a turistára esik. Tavaly Ausztriában  is megtörtént. Az állatnak nem esett baja, a 16 méteres zuhanás után egyszerűen felpattant és elvágtatott. 59 éves áldozata is szerencsésnek mondható, csak kisebb sérüléseket szenvedett.

De Amerika egyik nemzeti parkjában halállal végződött a találkozás: egy kecske ledöfte az egyik túrázót, pedig ő csak társaival békésen ebédelni szeretett volna. Próbálta elkergetni az agresszív  állatot, de az lábon döfte, sőt a földre hanyatló férfira rá is állt. A férfit nem tudták megmenteni. A kecskével – amelynek nem ez volt az első agresszív megnyilvánulása – a parkfelügyelet golyója végzett.

Olaszországban a svájci határ közelében található az Antona-völgyi víztározó, és a Cingino-gát, amelynek hatalmas fala terméskövekkel van borítva.  Kirándulók időnként különös jelenségnek lehetnek tanúi. Több tucat méterrel a gát talpa felett mintha a kövek mozognának.  Mintha egy szerencsétlenség előjeleként kövek akarnának kiesni a csaknem függőleges falból. Azonban jobban megnézve különleges látványban lehet részünk.

 

 

 

És egy kis video, ha valaki ezeket kitömött jószágoknak vélné:

 

Mi azt hinnénk, itt képtelenség mászni. De a hegyi kecskének más a véleménye.

 

De lehet a mászást gyorsan is csinálni. Igazán gyorsan. Mert a hegyi kecskét doppingolni is lehet. Mivel? Mondjuk egy hóleopárddal. Végül  egy páratlan üldözés, amely mellett bármelyik rendőrségi hajsza érdektelen és unalmas.

 

Ezt láttad már?

Gyilkos esők

Mennyi víz kell az özönvízhez?

Napi szubjektív: Hogyan éld túl a cápatámadást

 

Ne hagyd ki a többit sem.