Nem hiszem hogy sokan gondolkoztak már el azon, mi is lenne akkor, ha nem lenne kísérőnk a Hold? Milyen következményei lennének ennek? Tény, hogy nem lennének azok a romantikus nyári andalgó séták a holdfényben. De a következmények ennél sokkal súlyosabbak.

Holdanyó évmilliárdok óta kíséri Földünket. És ennek számtalan következménye van, amelyet vagy nem ismerünk, vagy annyira része mindennapjainknak, hogy már észre sem vesszük.

Ha nem lenne Hold, nem lenne árapály sem. Ez első hallásra nem tűnik végzetesnek. De ha nem lett volna a Hold, egy földi nap mindössze négy óra lenne. A Hold tömegvonzása miatt fellépő árapály erők fékezték meg a Föld forgását, és fékezik még napjainkban is. Pár millió év múlva egy nap 30 óra hosszúságú lesz.

Ha nem lenne Hold, nem lennének évszakok sem. Tudósok megvizsgálták, milyen lenne a Föld dőlése a Hold nélkül. A mostani stabilnak mondható 23,5 fok egy hajdani hatalmas ütközés következménye. A Hold ezt a szöget stabilizálja. Ha nem lenne Hold, akkor a Föld egy részeg kacsaként imbolyogna Nap körüli pályáján, a dőlésszög elérné akár a plusz-mínusz 90 fokot is. Nem lennének évszakok, bolygónknak mindig más részét borítaná a sarki jég. Talán az élet sem alakult volna így ki.

Ha nem lenne Hold, nem lenne szárazföldi élet sem. Egy elmélet szerint százmillió évekkel ezelőtt az élet az árapály-zónákból húzódott ki a partokra. A tengeri növények lassan hozzászoktak, hogy a nap egy részében a szárazon vannak. Ehhez alkalmazkodtak egyre jobban, míg végül az élet benépesítette a szárazföldet.

Ha nem lenne Hold, talán nem lenne űrhajózás sem. Mert a Hold elég közel van ahhoz, hogy arra bíztassa az embereket, nincs is olyan messze, odáig el lehet jutni. A Mars vagy a Vénusz olyan távol van tőlünk, hogy talán nem inspirálna eléggé.

Ha nem lenne Hold, talán nem lenne a nők havi ciklusa sem. Csak sejtéseink vannak arról miért is alakult ki. Egy elmélet szerint telihold fényénél remekül lehet vadászni, a férfiak ezért nincsenek otthon, a nőknek nem kell termékenynek lenniük. De újhold idején…

Ha nem lenne Hold, teliholdkor nyugalmasabb lenne a mentők és a rendőrök élete. Ez talán egy pozitív példa. Máig ismeretlen okból az emberek teliholdkor megbolondulnak. Természetesen nem lesznek farkasemberek, de több a szülés, az öngyilkosság, az infarktus. Több a verekedés, több a bűncselekmény. Ezt a statisztikák pontosan igazolják. És a magyarázatát nem ismerjük.

De szerencsére van holdunk. És ez felvet egy kérdést: Lehet, hogy csak olyan bolygón alakulhat ki (értelmes) élet, amelyiknek van holdja?