Produkál a történelem furcsa rekordokat. Vannak országok, amelyek évszázadokon keresztül gyűlölik egymást, vannak, akik testvéri szeretetben élnek. És vannak háborús felek, akik véletlenül nem békülnek ki. De sohasem késő.

Sokan nem is tudják, de a koreai háború még nem ért véget. 1953. július 27-én a felek tűzszünetet kötöttek, amely a határvonalat újra a 38. szélességi foknál rögzítette. De békét a felek azóta sem kötöttek.

15 évvel ezelőtt Athén és Spárta vezetői békeszerződést írtak alá, s ezzel végre hivatalosan is véget ért a 24 évszázaddal ezelőtti peloponnészoszi háború.

1996. március harmadikán vasárnap este a spártai városháza kulturális központjában ünnepélyes ceremónia keretében írták alá e különleges dokumentumot. Ez az esemény Dimitrisz Avramopulosz athéni és Dimitrisz Matalasz spártai polgármester szerint jelképesen véget vet a testvérgyilkos háborúnak, amely Krisztus előtt 431. és 404. között több ezer emberéletet követelt.

A perzsák támogatásával épített spártai hajóhad Kr.e. 404-ben megsemmisítő győzelmet aratott az athéni hajóhad felett, s Athénnak végül szégyenletes feltételek mellett kellett letennie a fegyvert. A békeszerződés és a békéről és a testvériségről szóló nyilatkozat azonban csak most született meg.

A ceremónia részeként az athéni polgármestert Spárta díszpolgárává avatták. Dimitrisz Avramopulosz babérkoszorút helyezett el Léonidasz spártai király emlékművén, amely a perzsa hadak ellen folytatott thermopülai csata hőseinek állít emléket.

 

Ezt láttad már?

Utcai rollerkölcsönző

Falra mászó autó

A családod adjon vért neked!

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).