Amióta emberi társadalom létezik, határvonalak választják el egymástól az embercsoportokat. Országok, népek, városok különültek el békésen vagy erőszakosan másoktól. Egyre több ilyen határ válik adminisztratív jelentőségűvé, de a gyűlölet sajnos máshol újabb határokat szül. Ilyen határok közül mutatunk meg néhány érdekeset.

1, Svédország és Norvégia határa csupán egy keskeny írtás az erdőben. Nálunk a távvezetékeknek nagyobbat vágnak.

2, Haiti és Dominikai köztársaság. Az űrfelvételen jól látszik, melyik országban korlátozzák az erdőírtást.

3, Brit-Spanyol határ: Ellenörzőpont Gibraltárnál

4, Argentina, Paraquay, Brazilia hármas határa: az Iguazu- és a Paraná-folyó találkozása.

5, Egyesült Államok és Mexikó: Balra Nogales, Arizona állam,jobbra Nogales, Sonora állam. A két orszáz közös határa 3500 kilométer hosszú, évente 350 millióan lépik át legálisan. Az országokat több méter magas acélkerítés választja el.

6, Kína és Nepál határa a világ legmagasabb hegye a Mount Everest.

7, Argentína és Brazília - Az Iguazu-vízesés jelzi a határt. Iguazu folyó egyik oldalán a  brazil Paraná állam, és a másikon  és az argentin Misiones  tartomány.

8, Hollandia és Belgium határa Baarle várost vágja ketté. Ez talán az egyik legzavaróbb határ a világon, a sétálgató ember soha nem tudja, hogy most éppen melyik országban van. Az érthetőség és a turisták érdeklődése miatt a határ jól látható a város utcáin. Így mindig egyértelmű, hogy valaki Belgiumban (Baarle-Hertog), illetve Hollandiában (Baarle-Nassau) van. Ők kevesebb gondot csináltak egy település kettévágásából, mint Kelet-Európában szokás. Ott akár egy kávézó teraszán is átmehet a határ.

9, Costa Rica és Panama: Ez az egysávos híd íveli át a Sixaola határfolyót, amelyen naponta több ezer személyautó, teherautó, és gyalogos kel át.

10, Brazília és Bolívia - A határfolyó két oldalán az erdőirtások közötti különbség. Brazília világos zöld, és Bolívia sötétzöld.

11, Lengyelország és Ukrajna:  A határnak ezt a részét a két európai nemzet közösen díszítette ki, és minden évben művészeti fesztivál (The Land Art Festival) tartanak itt.

12, Szlovákia és Lengyelország: A Tengerszem-csúcs (szlovákul és lengyelül Rysy) a Magas-Tátra 2503 m-es hegycsúcsa a szlovák-lengyel határon, Lengyelország legmagasabb pontja.

13, Argentína és Chile: Ez a Jézus Krisztus szobor magasan az Andok-hegységben mutatja a határt és a békét a két dél-amerikai nemzet között.

14.), Afganisztán és Pakisztán: Amerikai katona áll őrt a Torkham-kapunál, amely elválasztja a két országot. Jelentős határátkelőhely a két ország között.

15, Egyesült Államok és Kanada: Ez a keskeny irtás a leghosszabb nemzetközi határ a világon, csaknem 9000 kilométer hosszú.

16, Egyiptom és Izrael: Chris Hadfield kanadai űrhajós parancsnok készítette ezt a csodálatos fotót a Nemzetközi Űrállomásról. Egyiptom a bal oldalon, Izrael a jobb oldalon, A tengerparton a kopár terület a Gázai-övezet..

17, Ausztria, Magyarország és Szlovákia: hogy mi se maradjunk ki a felsorolásból, ez a piknik asztal jelzi a helyet, ahol a három ország határa találkozik.

18) Vatikán és Olaszország: a híres Szent Péter-tér széle a határ Olaszország és a szuverén katolikus városállam között.

19.) Spanyolország és Marokkó: Kevesen tudnak róla, de Spanyolországnak van két tengerentúli területe a Földközi tenger másik oldalán. Exclaves Ceuta és Melilla két tengerparti város, amelyeket a szárazföldön teljesen körülvesz Marokkó. Ceutánál ilyen magas kerítés próbálja megakadályozni az illegális bevándorlást.

20, Pakisztán és India: a Wagah-határállomás. Az egyetlen határátlépési lehetőség a két ázsiai ország között, Minden reggel díszes katonai ceremóniával nyitják ki mindkét fél a kapukat, és este ugyanígy csukják be.

21, Észak-Korea és Dél-Korea: A két országot a senki földje, a demilitarizált zóna választja el. A közös biztonsági terület a képen az egyetlen terület, ahol a dél- és észak-koreai erők állnak szemtől-szemben állnak. Az elnéptelenedett kisvárost, Panmonjunt Észak- és Dél-Korea közösen felügyeli, ez a Közös Biztonsági Terület. Ez a találkozók és a fegyveres konfliktusok helyszíne. A kék épület, ahol a két oldal tisztviselői alkalmanként találkozni szoktak.

22, És végül egy vonal, amely nem határ. Ebben az ecuadori parkban ez a sárga sáv jelzi a nulla szélességi fokot, ahol az Északi és a déli félteke találkozik.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  3 Michelin csillagos sushi

Napi videó:   Forma-1 Transformers-stílusban 

Napi fotó:  Földönkívüli?

Macskaőrség:   Macska és billiárd

(via vnova)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...