Évtizedek óta kísérleteznek a hátizsák rakétával, az egyik prototípus még egy Bond filmbe is belekerült. Azonban ezek a szerkezetek mindössze 1-2 perig képesek a levegőben maradni. Azonban Németországban Hermann Ramke és társai munkáját siker koronázta: Elkészült a Jet Pack vízi játék változata, a JetLev Flyer.

 

Első ránézésre a készülék szinte teljesen azonos: hátizsák, fúvókák két oldalt. Előre nyúló irányító karok. A meglepetés hátul ér minket, ugyanis a készülékhez egy tízméteres tömlő csatlakozik, amelynek a végén egy „csónak" himbálózik. A csónak egy 155 lőerős motort rejt, amely beszívja a vizet, és a tízméteres tömlőn keresztül a fúvókákhoz juttatja. A víz tolóereje 1900 N, a fúvókákból olyan nagy erővel áramlik ki, hogy könnyedén kiemeli vezetőjét a vízből. Ezután jöhet a száguldozás.

A víz felett maximum 8,5 méter magasságba lehet emelkedni, de a technikás vezető – amennyiben a súlya nem több hetven kilogrammnál – elérheti a 35 kilométeres sebességet is.  A víz felett lebegve ugyanazokat a trükköket lehet bemutatni, amelyre a rakéta-hátizsák képes. A felszerelés nem túl nehéz, a hátizsák súlya tizennégy kilogramm.  Mégis képes egy, akár százhúsz kilós pilótát a levegőbe emelni. Üzemideje közepes terhelésnél 1,5-2 óra, csúcsra járatva 1 óra. A repülés stabil és könnyen irányítható.

Van egy 215 lóerős változata is, ennek végsebessége 63 kilométer óránként.  A következő típus is már tervezés alatt áll, a paraméterei hajmeresztőek. Csúcssebessége 80 kilométer óránként, 15 méter magasra lesz képes kiemelkedni a vízből.  Üzemideje 5 óra lesz, ez alatt akár 300 kilométeres távolságra is eljuthat. A teherbírása a szédületes 450 kilogramm lesz.

A fejlesztés kilenc évet vett igénybe, Ebből mindössze három év volt a fejlesztés, hat évet a kísérletekre és a rendszer finomítására használtak. Mára a szerkezet könnyen kezelhető és teljesen megbízható.

Természetesen a jármű csak sporteszköz, és a technikából adódóan csak víz felett használható. De a repülés élménye önmagáért beszél. Már aki meg tudja fizetni, mert a kisebbik típus ára épp csak alatta marad a 100 000 eurónak (28-30 millió forint) a nagyobbik változatot 119 000 euróért bárki számára elérhető.

 

Néhány különleges videó:

 

 

 

 

Ajánlat:

Delfinhajó

Futurisztikus sátor időutazóknak

Zuhany környezetvédő módra

 

Ne hagyd ki a többit sem.