Ha szóba kerül az uránium, illik pánikba esni, és jajongani a sugárveszély miatt. Pedig létezik biztonságos és szép felhasználása is, amelyet így karácsony előtt időszerű bemutatni. Egy méltatlanul háttérbe szorult érdekesség: a világító uránium-üveg.

Az uránium-üveg (érthető módon kevésbé elterjedt nevén vazelin-üveg) sárga, sárgás-zöld, vagy zöld színű, átlátszó üveg, amelyből (talán legjobban az ólomkristályhoz hasonlóan) elegáns üvegtárgyakat lehet készíteni. Valójában nem világít, de az érdekessége, hogy UV fényben szinte izzani kezd az üveg, mintha belső fénye lenne. Egy elsötétített szobában az UV lámpa fényében fantasztikus látványt nyújtanak.

A természetben előforduló urántartalmú ásványok gyakran sárga színűek. Az urán nyelvújítás kori magyar neve ezért sárgany. Az urán használata a természetes oxid formájában legalább Kr. u. 79-ig nyúlik vissza, amikor is sárga színezőanyagként használták kerámiák zománcának készítésénél. Nápoly mellett találtak ebből a korból származó ilyen kerámiadarabokat.

Az újbóli felfedezésekor a 19. század elején az egyetlen ismert uránlelőhely Csehországban volt, Joachimsthalban. Az uránt színezésre az üveggyártásban is itt használták először az 1830-as években. Az uránüveg első gyártója a cseh Riedel, felesége után nevezte el az üveg színét annasárgának ill. annazöldnek. Egy második világháborútól kezdődő 15 éves periódust kivéve azóta is folyamatosan alkalmazzák. Hosszú ideig természetes urániumot alkalmaztak, az 1900-as évekig az urántartalom elérhette akár a 25 százalékot is.

Az 1950-es évektől kezdve a radioaktív anyagokat és az atomenergiát az élet minden területén alkalmazni akarták. Ekkor jött el az uránium üveg ideje. Ekkor már gyengített uránt alkalmaztak, és az üveg sem tartalmazott két százaléknál többet a radioaktív anyagból. A Vazelin üveg elnevezés is innen datálható. Az egyik legnagyobb gyártó, a Buckley 1958 és 1978 között 4 160 000 üvegtárgyat állított elő.

Hirosima és Csernobil után a legtöbbünkben automatikusan rémületet kelt az uránium említése. Pedig a szállóige szerint körülöttünk minden sugároz, csak nem mindegy mennyire. Ez a speciális üveg csak nagyon kevés uránt tartalmaz, ez mégis elég a hatás kiváltásához. Független szakértői mérések szerint ezek az üvegtárgyak kevesebb sugárzást bocsátanak ki, mint amennyit egy atomerőmű közelében mérhetnénk.

Az UV fénnyel ellenőrizhetjük egyéb üvegtárgyainkat is, ha felfénylenek, biztosan tartalmaznak uránt.

Nyers uránüveg rúd normál fényben...

 

...és ultraibolya megvilágításban.