Az 1986-os csernobili katasztrófa után a további szennyeződések kiszivárgásának megelőzése érdekében betonból szarkofágot emeltek az atomerőmű négyes blokkja fölé. Erre az épületre mindaddig szükség van, amíg a romok szennyezhetik a környezetet. Ez az ott maradt hasadóanyagok, fűtőelemek miatt akár évezredeket is jelenthet.

A baleset után borzasztó körülmények között, komoly sugárterhelés alatt, villámgyorsan dolgoztak az építők. Azonban a hirtelen munkának természetesen megvannak a hátulütői. Ilyen körülmények között a blokkot nem lehetett hermetikusan elzárni a környezettől, az építmény rogyadozik, beszivárgott az esővíz, konstrukciós hibák jelentkeztek. Éveken keresztül folyamatosan javítgatták a hibákat.

2003-ban Jevgenyij Velihov orosz akadémikus nyilatkozta, hogy elég magas a csernobili szarkofág beomlásának a valószínűsége. 2004-ben a radioaktív por megkötésére 78 tonna speciális ipari ragasztót fecskendeztek a szarkofág alá, statisztikai számítások szerint ez a por kb. 65-70 százalékát kötötte meg. 2007-ben a kijevi kormány közölte, hogy az atomerőmű konstrukcióinak elöregedése miatt nem zárhatók ki az újabb balesetek.

Később sikerült pénzt szerezni a felújításra, és 2008-ban már Igor Gramotkin, az erőmű biztonságosságának fenntartásával foglalkozó vállalat igazgatója mondta, hogy komoly javítási munkálatokat végeztek a szarkofágon, és olyan állapotba hozták, hogy egy erős földrengést is kibírna.

Már 2000 táján döntés született egy új szarkofág építéséről. Ekkor még 400 millió dollárra becsülték az építés költségeit. Bár 2003-ban az ígérték, hogy 2008-ra elkészül, a munkálatok csak idén ősszel kezdődtek meg.

A biztonság érdekében úgy döntöttek, nem nyúlnak a korábbi építményhez, ehelyett az egész komplexum fölé emelnek egyetlen óriási épületet. Az új szarkofág leginkább egy repülőgép hangárra emlékeztető félköríves szerkezet lesz. Méretei megdöbbentőek 258x150 méter, vasbetonból készül.

 

A csernobili új szarkofág

 

A projekt érdekessége, hogy a dolgozók sugárvédelme érdekében, nem az eredeti helyén, hanem néhányszáz méterrel arrébb építik fel. Betonalapokra egy speciális sínrendszert fektetnek le, e fölé építik a szarkofágot, majd az elkészült épületet felemelik, és a síneken a végső helyére vontatják.

2007-ben írták ki a pályázatot a munkára, a megbízást a francia Novarka konszern nyerte meg, a munka várhatóan 2015-ben fejeződik be. A becsült költség 1,35 milliárd dollár. Ez a szarkofág a tervek szerint 100 évig fog biztonságot nyújtani az itt élőknek.

Az új szarkofágnak gyakorlatilag az örökkévalóságnak kellene, hogy épüljön, mert a benne lévő radioaktív anyagok sokkal hosszabb ideig jelentenek veszélyt, mint az emberiség eddigi történelme. Ez a száz év csupán haladék, hogy megtaláljuk a megoldást.