Orvosai közölték vele a hírt, hogy többé nem állhat lábra. Most mégis megtette Budapesten.

 

1992-ben Amanda Boxtel nagyon súlyos síbalesetet szenvedett, deréktól lefelé lebénult. Az amerikai hölgy nem adta fel, az elmnúlt 22 évben is aktív életet élt, mozgássérültként a sízést sem hagyta abba.

Talán emiatt a belső erő miatt választották ki egy különleges bemutató kísérletre. Olyan robotikus külső vázat kapott (úgynevezett exoskeletont), amely segítségével, fel tud állni, és újra képes járni.

 

A bemutatóra Budapesten, a Singularity University című eseményen kerítettek sort. A hölgyre rácsatolták a készüléket, majd mankó segítségével felállt és néhány lépést tett.  A Hősök terén a kísérletet valós körülmények között is megismételték.

A robotikus váz közvetlenül az agytól kapja a parancsokat, és kezelője utasításai szerint lép. A készülékhez még egy hátizsák is tartozik, ebben rejtőznek az akkumulátorok.

A készülék kényelmes használatához a 3D system cég készítette el a hölgy testéhez illeszkedő elemeket. 3D lézerszkennerrel vettek pontos méreteket a csípőjéről é s a lábairól, majd 3D nyomtatással állították elő a tökéletesen passzoló protézist.

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  A világ legcsípősebb pizzája

Napi videó:   Gyorskorcsolya Super Mario módra

Napi fotó:  Hogy a rák csípje meg

Macskaőrség:   Furcsa menekülés

(via youtube, itt, itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...