Elképesztő egy madár: zuhanórepülésben, mint egy késpenge csapódik a vízbe, hogy a mélyben kapja el áldozatát.

A szula az Atlanti-óceán tengerparti sávjában él, az északi féltekén az egyenlítőig, a Földközi-tenger partjainál is költ. Testhossza 75-100 centiméter, szárnyfesztávolsága 165-180 centiméter. Testtömege 2.4-3.5 kilogramm. A barnásfekete faroktollak kivételével általában fehér, a fejtető és hátsónyak sárgásan árnyalt. A szem sárga, a csőr kékes; a láb zöld; a csupasz torokbőr fekete.  Bár kolóniákban költ, nem túlzottan társas lény.

A magasból derítik fel a vízben úszó hering-, szardella-,  és makrélarajokat. Ha találnak egyet, nagy magasságba emelkednek, és csapatosan vágódnak a vízbe. Zuhanásukat pontosan irányítják, közvetlenül a vízbecsapódás előtt összezárják végtagjaikat, és testük szinte rakéta vagy nyílhegy formát vesz fel. A látvány olyan, mintha késeket dobálnának a vízbe.

Akár a 100 kilométer/órás sebességet is elérika vízbe csapódáskor. A becsapódás után a víz alatt akár követik is a halat, és akár 30-35 méter mélyre is lemerülnek.

Ezt a káprázatos fotósorozatot Alexander Safonov készítette.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenháromezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Gasztro fotónovella - Paradicsomos párolt marha

Napi videó:   Vetkőztetni markolóval

Napi fotó:  Hósárkány

(via twistedshifter)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...