Ahol az egész falu a kokalevélből él.

Itt sem a farmerek keresik magukat halálra.

Történelmileg teljesen más Peruban a kokacserje szerepe. A kokacserje (Erythroxylon coca) leveleit évszázadok óta rágják a dél-amerikai indiánok stimuláló és étvágycsökkentő hatása miatt. Az inkák a koka leveleit vallási ceremóniák, házasságkötések, temetések, illetve az ifjak beavatási szertartásai alkalmával fogyasztották. Papjaik állami ültetvényeken termesztették a növényt, és mindenkinek megtiltották a rituálékon kívüli használatát. 

Amikor a spanyolok meghódították a kontinenst, II. Fülöp rendelkezésére mindenki számára hozzáférhetővé tették a növényt, mert azt tapasztalták, hogy nélküle az indiánok nem dolgoznak elég hatékonyan. Mint azt egy spanyol tisztviselő megjegyezte: "Koka nélkül Peru nem is létezne."

Ma ugyanaz zajlik Peruben, mint az elmúlt évtizedekben Kolumbiában. A farmerek inkább a drogkarteleknek termelnek, mert sokkal többet kereshetnek vele, mint a hagyományos terményekkel. Az országban óriási a szegénység, és amikor a mindennapi betevőről van szó, nem kérdéses, mit fognak inkább termelni.

A szakértők véleménye szerint as következő drogháborúját a Egyesült Államok Peruban fogja megvívni. Az ENSZ adatai szerint Kolumbiában negyedével csökkent tavaly a kokaültetvények területe, és ezzel feltehetően Peru lett a világ legnagyobb kokaintermelő országa. A Peruban előállított kokaint kizárólag Brazíliában, Argentínában és európai piacokon adják el.

Az ország problémája is az, hogy a történelmi gyökerek miatt nem lehet olyan egyszerűen egységes drogstratégiát kialakítani.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel húszonegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Kukorica-szemző

Napi videó:   Mókus támad a kígyóra

Napi fotó:  Ki akar itt pisilni?

Macskaőrség:   Kutyakiképzés macskának

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(via dailymail)