Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újévi fürdés a jeges vízben

Világszerte évente emberek tízezrei azzal ünnepli az új évet, hogy megfürdenek valamelyik közeli tengerben, folyóban, vagy tóban. Ez a trópusokon nem is nagy kunszt, de ez a szokás főleg az északi féltekén terjedt el, ahol komoly kihívás a fagypont közeli vízbe merülni. Talán ez a legkeményebb kihívás az új év első napján. A képeken talán nem is látszik, hogy mennyire hideg a víz, ha nem látnánk a mikulás-sapkákat, és helyenként némi jeget.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  36 lövetű házigazda

Napi videó:   Idétlen, de lenyűgöző bűvész

Napi fotó:  Túlzásba vitt karácsonyi dekoráció

(via avivas)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Mióta van újévi fogadalom?

A fogadalom viszonylag új találmány, és a válasz is egyszerű az okára.

Nagyon sokan vagyunk olyanok, akik az év végén fogadalmat teszünk, hogy a következő évben mit és hogyan teszünk másként: jobbak leszünk, lefogyunk, leszokunk a cigiről, többet mozgunk, gyakrabban látogatjuk a rokonokat és barátokat, rendet tartunk, szép lesz a kert, stb. De ha magunkba nézünk, és visszaidézzük korábbi újévi fogadalmainkat, bizony siralmas az eredmény: alig sikerült valamit is teljesítenünk elképzeléseinkből. Csúfos bukta ez legtöbbünknek akaraterőből.

Bár az év utolsó napjához sok babona és népszokás fűződött, ezek inkább a jóslás körébe tartoztak.  De mióta is teszünk újévi fogadalmakat? Azt gondolhatnánk, biztos ősrégi szokás. Pedig épp ennek ellentéte az igaz.

Régen az embereknek nem is volt okuk fogadkozni. Számukra a lételem a változatlanság volt. Jó néhány évtizeddel ezelőtt az emberek millióinak Magyarországon eszükbe sem jutott, hogy újévi fogadalmat tegyenek, és ezzel megváltoztassák az életüket, akárcsak kisebb - jó vagy rossz - szokásokat illetően is. Ahogy az MTI adatbankjában olvasható, a vidéken élő parasztemberek, főleg a II. világháború idejéig azt tartották természetesnek, ha életük a megszokott, több száz év alatt kialakult mederben folyt, attól eltérni nem volt ildomos, sőt meg is szólták vagy kiközösítették azt, aki megpróbált abból kitörni. Az emberek döntő többsége legfeljebb a szomszéd faluig jutott el, aki elment a városba, az már világlátott embernek számított.

Akár bolondnak is nézték volna, ha például valaki egyszerre csak más stílusú ruhát kezdett volna hordani vagy mást főzött volna egyes napokon, ünnepeken, mint amit a falu többi ötszáz háziasszonya. Ez az erős kötöttség ugyanakkor egyfajta védelmet biztosított, automatikusan meghatározta az élet kereteit, nem kellett gondolkodni azon, ki mit vegyen fel, mit süssön, hogyan fogadja a vendéget, lefogyjon-e vagy abbahagyja a pipázást, netán elkezdjen sportolni, vagy inkább utazzon, mint vegyen még egy darab földet. A válaszok mindenre készen voltak: szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki a világlátást válassza a vagyongyarapítás helyett. Meg kellett változni a világnak, és benne az embereknek is, hogy változást akarjanak.

Mert mi is kell az újévi fogadalomhoz? Lehetőség. Lehetőség arra, hogy legyen módod változtatni az életeden, életkörülményeiden.

A jóléti társadalom, elsősorban a polgári, liberálisabb társadalom megjelenése szülte az újévi kívánságokat. Az emberek élete már nem pusztán csak a létfenntartásról szól. A jövedelem egy részét már az élet jobbá tételére tudták fordítani. A nem létszükségleti cikkek megjelenése és fogyasztása azonban gyakran negatívan hat ki életünkre. A felpörgött élettempó, a megváltozott életmód állandó változást követel meg. Ezért gyakran szükség van változásokra.

Napjainkra azonban az egyik legerősebb életmód befolyásoló tényezővé önmagunk váltunk. Káros vagy rossz szokásaink, egészségtelen életmódunk jelentős befolyással bír életünk komfortjára, egészségi állapotunkra, sőt, életünk hosszára is. De mi magunk változtathatjuk meg ezeket a tényezőket. Ezek a változások azonban nem egyszerűek, nem könnyűek, komoly elhatározást igényelnek. Ezeket a komoly döntéseket könnyebb olyankor meghozni, amikor életünk valamilyen fordulópont előtt áll. A leggyakoribb ilyen fordulópont az új év kezdete.

Mit szeretünk Ilyenkor megfogadni? 2011-ben a Yahoo készített egy világhálós felmérés az újévi fogalmakról. Több mint ötezren válaszoltak a kérdőívre.  Eszerint a fogyás a legnépszerűbb (vagy legalábbis a leggyakoribb) újévi fogadalom: 1057-en ezt tették az első helyre elhatározásainak, kívánságainak toplistáján. Második lett a boldogság 684 szavazattal (hogy ezt miként vélik elérni?) Harmadik a pénzmegtakarítás 636 szavazattal, negyedik a szerelembeesés (szintén inkább kívánság, semmint fogadalom), amelyet 554-en jelölték meg, ötödik a munkahelytalálás, ez 515 szavazatot kapott.

Hatodik helyre került a "többet fogok olvasni" elhatározás, ez 433 megkérdezett számára a legfontosabb. A hetedik hely gasztronómiai jellegű, ebben az evéssel, ivással kapcsolatos fogadalmak állnak, de nem fogyás céljából, hanem az újdonságok felé való nyitásként - 378-an választották ezt legfontosabb elhatározásuknak. Nyolcadikak a dohányzásról leszokni akarók, 345-en sorolták a feladást fogadalmaik élére. A 9. helyen 266 szavazattal azok vannak, akik minden áldott nap akarnak készíteni egy fotót, a 10. hely 255 szavazattal a maratoni futásra vágyóké.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Parti szökőkút

Napi videó:   Téli baleset-gyűjtemény

Napi fotó:  Ha napozni akarok, akkor napozok

(via )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Az argentin Atlantisz

25 év után ismét szárazra került egy város, amelyet egy tó nyelt el.

Argentina, Epecuen-tó, mintegy 600 kilométerre délnyugatra Buenos Airestől. Érdekesség, hogy a körülbelül negyed Balaton méretű tónak  sós a vize.


Nagyobb térképre váltás

A tó a múlt század században rendkívül népszerű lett az argentinok között. Sokan vásároltak itt telket, és építettek egy házat. A huszas években a semmiből egy kis település nőtt ki, amely a Villa Epecuen nevet kapta. Főút és vasútvonal is vezetett a településhez. A városka lélekszáma a hetvenes évekre elérte az ötezer főt, a lakosok elsősorban a turizmusból éltek meg. Jellemző, hogy közel háromszáz üzlet volt a városban.

A problémák a nyolcvanas években jelentkeztek. A környék időjárása megváltozott, és egyre több eső esett a környékbeli hegyekben. A tó vízszintje emelkedni kezdett és egyre nagyobb területet kezdett el bekebelezni. A város lakói eleinte földgáttal védekeztek a tó ellen, de 1985-ben a gát átszakadt, és a várost ellepte a víz.

Hosszú évekig a várost tíz méter magas , sós víz borította. Az időjárás ismét változott, és évek óta jelentősen csökkent a csapadék mennyisége. 2009 óta  a tó vízszintje is csökkenni kezdett, elfoglalt területek bukkantak újra fel. 25 év után Villa Epecuen jelentős része ismét kiemelkedett a vízből.

A városka ismét látványosság, de most már a katasztrófa-turisták és a romvárosok szerelmesei keresik fel a helyet. Megdöbbentő, hogy a sós víz micsoda pusztítást vitt véghez negyed évszázad alatt. Mindenhol földig rombolt épületek, mintha mindent földrengés pusztított volna el. Halott fák csonkjai állnak ki a földből. Mindenfelé gépek és járművek roncsai bizonyítják, milyen gyorsan kellett menekülniük az embereknek Mindeközben minden kísérteties fehérségbe borítja a mindent vékonyan belepő só.

A város jelentős része még mindig sekély víz alatt fekszik, de ha így folytatódik, ezek a területek is szárazra kerülnek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Így csinálják a vérprofik

Napi videó:   A dél-koreai elnök vérciki pillanata

Napi fotó:  Kiásni a kocsit a hóból

(via theatlantic)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Az Indiana Jones-csomag rejtélye

Az már teljesen megszokott, hogy Sherlock Holmes még mindig havonta több tucat levelet kap londoni címére. Az azonban még a chichagoi egyetem postahivatalának munkatársait is meglepte, hogy csomag érkezett Mr. Henry Walton Jones Jr., vagyis Indiana Jones részére.

Akinek ez a név elsőre nem ugrik be, azoknak biztosan ismerősen cseng Indiana Jones neve. A filmtörténet legismertebb, legnépszerűbb, és természetesen sosem létezett régésze a történetek szerint a chicagoi egyetem professzora volt. Itt dolgozott korábban mentora, Abner Revanwood is, akinek Marian nevű lányához fűződő románca rontotta meg kapcsolatukat. Legalább is ez volt az egyik mellékes szál az Elveszett frigyláda fosztogatói című filmben. Ez a tény azért érdekes, mert a postázóban felbontott csomag Abner Ravenwood naplóját tartalmazta. Néhány kép a napló tartalmából:

 

Az első pillanatra látszott, hogy a napló régis stílusa ellenére vadonatúj, egy nem létező napló replikája. Az egyetem nem tudta hogyan is reagáljon a dologra. A hír villámgyorsan bejárta a netet, és a legvadabb találgatásokra adott okot. Ki és miért küld az egyetemre egy álnaplót? A legtöbben valamilyen médiahackre gyanakodtak. Az egyetem felvette a kapcsolatot a Lucas Birodalommal és megkerestek olyan Jones szakértőket is, akik filmreplikákkal foglakoztak.

 

Karácsony előtt a rejtély megoldódott. A magyarázatott az egyik replika-kereskedő adta meg. Az E-Bayen „Ravenbar” néven árusító, valójában Paul nevű, Guam szigetén élő úriember kínálatában szerepel a napló. A replika része a csomagoló sárga boríték is, ezért egy második, külső borítékban postázzák. Decemberben Ravenbart egy olasz vásárlója értesítette, hogy a neki címzett csomag üresen érkezett meg. A csomag megsérült, és kiesett belőle az a bizonyos sárga boríték, amely a naplót tartalmazta. A postások megtalálták ezt a sárga borítékot, és azt hitték, hogy egy eltévedt csomag. A bélyeget és a postai pecsétet valódinak hitték, csak a megfelelő irányítószámot firkantották rá, és továbbították a rajta szereplő chicagoi címre.

A valóság ilyen egyszerű, pedig mennyivel izgalmasabb volt maga a rejtély.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Cseréptálban párolt zöldséges pulykacomb

Napi videó:   Egy Rallye-autó hátsó ülésén

Napi fotó:  Így is lehet hóban keresni

(via wierd news, Huffington post)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Mi az a fehér karácsony?

Talán meglepő a kérdés, de nem az a helyes válasz, hogy ha kinézel az ablakon, akkor havas a táj. Mert lehet, hogy az ország nagy részén egy hópihe sincsen.  És nem mindegy, melyik táján vagy a világnak.

 

A fehér karácsony kifejezés arra az időjárási jelenségre utal, amely karácsony napjain (december 25., december 26.) szokott jelentkezni elsősorban az északi félgömb országaiban, amikor is hótakaró borítja a tájat. A déli félteke országaiban csak nagyon ritkán és akkor is csak az ottani időjárási viszonyokhoz képest szélsőségesen alacsony hőmérséklet esetén valósulhat meg a fehér karácsony. Ez a jelenség elsősorban az Antarktiszon, illetve új-zélandi Déli-Alpok és az Andok magasabb csúcsain fordulhat elő.

A fehér karácsony kritériumai országonként eltérőek lehetnek. Legtöbb esetben a fehér karácsony kifejezés mindössze annyit jelent, hogy karácsony napján valamennyi mennyiségű hó borítja a talajt.  Néhány országban azonban ennél jóval szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi „fehér karácsonynak”. Az Amerikai Egyesült Államokban például ez a kifejezés azt jelenti, hogy karácsony reggelén, reggel 7:00-kor legalább egy hüvelyk, azaz 2,5 centiméteres hó borítja a talajt. Kanadában a hivatalos álláspont szerint legalább 2 cm hónak kell borítania a talajt karácsony napján ahhoz, hogy fehér karácsonyról beszélhessünk. Az Egyesült Királyságban a fehér karácsony mindössze annyit jelent, hogy hó borítja karácsonykor a talajt, ám erre viszonylag ritkán kerül sor, mivel az esetlegesen lehulló hó a legtöbb esetben elolvad, mielőtt földet érne, vagy talajt érve olvad el azonnal. Az Egyesült Királyságban a havas karácsonyra a legtöbb esélyük az Észak- és Északkelet-Skóciában, illetve a Skót-felföldön élőknek van a legtöbb esélye Aberdeen, Aberdeenshire környékén.

De nézzünk meg néhány országot. Kanada legtöbb részén jelentős esélye van a fehér karácsonynak, kivéve a partmenti régiókat, illetve Brit Columbia belső déli fekvésű völgyeit, Dél-Albertát, Dél-Ontariót. A Kanadai Meteorológiai Szolgálat összeállított egy listát a fehér karácsony bekövetkezésének esélyeiről a különböző kanadai városokra vonatkozóan. Például:

Vancouver 11%;
Toronto 37%;
Edmonton 88%;
Whitehorse 100%;
Yellowknife 100%.

2006-ban az átlagosnál enyhébb időjárásnak köszönhetően Québec városában feljegyezték az első fekete karácsonyt a város történelmében. 2008-ban viszont egész Kanadában fehér volt a karácsony a korábbi hóviharoknak köszönhetően.

 

Egyesült Államok. Az északi államaiban, valamint a Csendes-óceán parti északabbi államokban gyakran borítja hó a talajt Karácsonykor. Időjárási szempontból a legkevésbé valószínű esemény történt 2004 karácsonyán, amikor is Szenteste (december 24-én) egy hirtelen jött hóvihar olyan helyeken is havazásokat okozott, ahol soha, vagy több évtizede nem esett hó karácsonykor. Így fehér volt a 2004-es karácsony többek közt New Orleansban, illetve a texasi Houstonban is. Az 1989-es floridai téli vihar fehér karácsonyt okozott többek közt Pensacolában, illetve Jacksonvilleben is. Ugyanez a vihar okozott Észak-Karolinában 38 centi vastagságú hótakarót. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont 1988 és 2005 közt rögzített adatai alapján kiadott táblázata is városokra bontva számol a fehér karácsony eshetőségével:

Anchorage, Alaszka      90%
Annette-sziget, Alaszka      17%
Fairbanks, Alaszka      100%
Phoenix, Arizóna 1%
Little Rock, Arkansas   3%
Los Angeles, Kalifornia      1%
Washington 5%
Honolulu, Hawaii-szgetek     0%
Albuquerque, Új-Mexikó 3%

Európában a fehér karácsony előfordulása elsősorban Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban általános. A Golf-áramlat enyhítő hatásának köszönhetően Európa nyugatabbi és alacsonyabban fekvő részein, valamint a mediterrán éghajlatú vidékeken jóval kisebb az esélye a karácsonyi hótakaró kialakulásának. Példának okáért Franciaország déli részén jóval kisebb az esélye a fehér karácsony kialakulásának, mint az azonos szélességi körön elhelyezkedő Bukarestben.

De nézzük hazánkat. Az elmúlt száz évben 20 fehér karácsony volt, vagyis minden ötödik. A statisztika az utóbbi húsz évre is igaz, csak négyszer volt fehér karácsony országszerte: 1996-ban, 1998-ban, 2001-ben és 2002-ben volt fehér a karácsony. Ugyanakkor az esetek felében, tehát tíz alkalommal fekete maradt a szenteste: 1992-ben, 1993-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2009-ben, 2010-ben és végül 2011-ben. A maradék hat alkalommal csak az ország egy részén fehér volt az ünnep.

Honnan a nosztalgia?  Hogy régen valóban ilyenek voltak a telek. Méghozzá sokáig. Európa évszázadokon keresztül a kis-jégkorszak hatását sínylette. Ez az időszak a XIV-XIX. századra esett, és a kilábalás még a huszadik század első felébe is belenyúlt. Bizony ekkor nem volt ritka a farkasordító hideg, a hóviharok, a hetekig tartó havazás. A tavak és folyók gyakran teljesen befagytak. És természetesen ne feledjük, a Felvidék és Erdély hegyvidéki, havas  nosztalgiáját. A művészek ezt meg is örökítették, egyfajta idillbe bújtatva a telet.

De akkor honnan ez az erős fehér karácsony vágy? Egyszerűen onnan, hogy szép. A tél hideg, borús, nedves, kicsit depressziós időszak is. Legalább tegye széppé a hó. Eltakar minden mocskot, csúnyaságot, mindent, amit nem szívesen látunk. Ráadásul még jó móka is.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Vegyük viccesre a figurát

Napi videó:   Mi történik a mobillal a mikroban?

Napi fotó:  Tengeralatti mikulás

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Óriási titkos fegyverraktárat találtak a külvárosban

Kié lehet a készlet? A Mikulásé?

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Igazi kalóriabomba

Napi videó:   Nem semmi robottánc-páros

Napi fotó:  Keresd a két naracskabátos kutatót

(via ljfun)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A karácsony egyik legaranyosabb veszélye

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Keksz és egy bögre kávé

Napi videó:   Kutya és a pingpong

Napi fotó:  Vidám rendőrautók

 (via wot)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Hogy ünneplik a karácsonyt a világban

Ausztráliában például nyolc fehér kenguru húzza. Nem egyszerű ez az ünnep, nincs benne egységes szertartás, szinte ahány ország annyiféle hagyomány. Még az sem egyértelmű, ki hozza/adja az ajándékokat. Repüljük körbe a Földet, mint Mikulás a szánján, és nézzünk be néhány országba.

Írország

A karácsonyi ünnep két hétig tart. A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. A karácsonyi mise előtt a Télapónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát készítenek ki az ajtó elé. December 25-én bontják ki az ajándékokat, 26-án pedig az emberek többsége lóversenyre megy.

Spanyolország

Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Belgium

A gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka. 

Mexikó

Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Finnország

Az igazi Télapó itt lakik. A télapó egyenesen bekopog a házakba, s a házba lépve hangosan megkérdezi: "Lakik itt jó gyerek?" Természetesen mindenhol csupa-csupa jó gyerek lakik, akiknek most már átadhatja az ajándékokat. Finnországban a Télapó, "Joulu Pukki” Rovaniemi városában él, és saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el. A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet.  Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Izland

A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett manóktól ered. Izlandon egy legenda szerint 13 manócska rendszeresen megtréfálta az embereket, de amióta a Télapó ráncba szedte őket, azóta megszelídültek, és szorgosan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. December elején már kiteszik a gyerekek a cipőiket az ablakba, és majd karácsonykor nézhetik meg, milyen ajándékot kaptak. Aki rossz volt, az csak krumplit kap.

Oroszország

Oroszországban teljesen más az ünnep, hiszen az ajándékozás nem decemberben történik, hanem január elsején, de ugyanúgy a feldíszített karácsonyfa alatt. Ennek oka a pravoszlávok eltérő naptára, náluk a karácsony későbbre esik, mint Európában. A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), Fagy Apó unokája.

Olaszország

Olaszországban egyes részein az ajándékozás fő napja nem Szenteste, avagy karácsony napja, hanem Vízkereszt napja, január 6. Itália több vidékén La Befana, vagyis Vízkereszt szülötte hozza az ajándékokat, bár ma már külföldi hatásra újabban már divatba jött Babbo Natale, azaz a Télapó, aki Karácsonykor hozza az ajándékokat. Az olasz gyerekek nem virgácsot, hanem szenet kapnak a Télapótól, ha nem fogadnak szót.  Más vidékeken a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Seprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz.  Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.

Spanyolország 

Spanyolországban Vízkeresztkor a gyerekek a kitisztított, kifényesített cipőiket a küszöb elé teszik, és abba kapják - a magyar Mikulás szokáshoz hasonlóan- az ajándékot. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcstől (Háromkirályok) várják az ajándékot.

Portugália

Az ajándékok a tűzhely mellett felsorakoztatott cipőkbe kerülnek. Az ünnepi vacsora: sózott, szárított tőkehal burgonyával.

Anglia

Father Christmasra (karácsonyapó) várnak a gyerekek. A brit mesék szerint a télapó - aki földig érő, piros köpönyeget visel - a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat pedig a kandallópárkányra akasztott hosszúszárú zokniba rejti el. A legenda szerint ugyanis egyszer a télapó, miközben a kéményben ereszkedett lefelé, véletlenül elejtett egy pár aranyérmét, amelyek a kandallón száradó zoknikba estek. A gyerekek levelet írnak neki, amit nem adnak postára, hanem bedobnak a kandallóba, hogy a télapó a felszálló füstből olvassa ki kívánságaikat. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. A télapó egyébként rénszarvas-vontatta szánon érkezik a messzi Finnországból, Lappföldről, ahol az év többi részében él. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Amerikai Egyesült Államok

Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.

De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek, hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

Hasonló módon várják Santa Claust, mint az angolok, akinek csak a ruhája más egy kicsit, mint angol „rokonáé”, ő ugyanis nem hosszú, hanem rövid köpenyt visel, és az Északi-sarkon él.

Ausztrália

Ausztráliában szintén feldíszítik a karácsonyfát, ami többnyire műfenyő, hiszen ott ebben az időben forró nyár van, az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, vagy krikettet játszanak, így ünnepelik a karácsonyt.

Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket  édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Németország

A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is.

Weihnachtsmann, vagyis a télapó (szó szerinti fordításban a karácsonyapó) teszi a fenyőfa alá a csomagokat. Karácsonyfát mindenhol díszítenek, ez a szokás Németországból terjedt el az egész világon a 19. század folyamán. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Télapó biztosan megtalálja.

Kenya

Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Norvégia:

A karácsony csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Svédország: Karácsony reggelén templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a mikulás a Jultomtem, egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.

Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is, aki ezüst kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Franciaország

Kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy a karácsonyeste a mikulás beletegye az ajándékot. Nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére. Majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

Dél-Afrika

Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe rend szerint valami ennivaló finomság van.

Új-Zéland

Karácsony náluk a nyár közepére esik ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Libanon

A családok karácsony előtt egy hónappal gabona magvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik.

Csehország

Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A  srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Zserbeigli

Napi videó:   Pillangóúszás a hóban

Napi fotó:  Karácsonyi hóangyal

(via internet)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Amikor felrobban a cápa-akvárium ablaka

Aki már volt óriási tengeri akváriumnál, annak biztos megfordult a fejében, hogy milyen lenne, ha az üvegfal összetörne. Ez most megtörtént.

Két évvel ezelőtt egy kínai plázában is cápás akváriumot nyitottak meg. Pár nappal ezelőtt az üvegfal megadta magát. 56 ember megsérült, hét cápa kimúlt. A kárt a kizúduló víz okozta. Érdemes megfigyelni az óriási üvegszilánkokat, és a meggyűrt rozsdamentes acélkorlátot.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Az utolsó gasztrotanács az ünnepek előtt

Napi videó:   Ugrás Dubai felett

Napi fotó:  Felhőlombú fa

 (via acidcow)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Gruppenszex a kocsiban

 Megdöbbentő látványra lettek figyelmesek fényes nappal egy olasz város egyik utcájában. Egy út szélén parkoló autó ablakán át vad szex látszott. Meztelen testrészek és csupasz fenék, extázisban hátrahanyatló nő  nyomódott az ablaknak.

Közelebb érve kiderült a turpisság, egy különleges és egyedi ablakmatrica borzolta a kedélyeket. Ne próbáljuk webshopokban keresni, mert egyedi rendelésre készült. A cél nem a polgárpukkasztás volt, hanem arra a szexüzletre hívta fel a figyelmet, amely előtt a kocsi parkolt négy napig. A klasszikus gerillamarketing elkövetője a milánói Leagas Delaney ügynökség.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Egy igazi férfi így főzi a tésztát

Napi videó:   Földkelte, földnyugta a Holdról

Napi fotó:  Vízalatti barát

(via funnychill)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként mint író. Máskor mint tudományos szerkesztő. Egyébként mint érdeklődő ember.


Toochee blogzin
Mottó: A világ érdekes! Szép, meglepő és mulatságos dolgok a földgolyó minden tájáról.


További blogjaim:
Macskaőrség | Szem-szájnak | Napi videó

| Toochee fotó |


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Lájkolj!

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.

Reblog