A sport üzlet lett, a dopping virágzik, az eszme halott. Talán hamarosan kettéválik emiatt a sport. És két olimpiát fognak rendezni.

Joggal kérdezhetjük ma, mi a helyzet a sporteszmével? Az olimpia magasztos célja? A megnyitókon és sajtóeseményeken még zengik ezeket átsszellemülten és fennkölten, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy halott. Azóta halott, amióta a győzelem pillanatnyi dicsősége hosszú távú haszonná váltható. A versenysport megélhetési kérdés lett, egyszerű állássá silányult. Azonban a hétköznapi munkától az különbözteti meg, hogy ezt nem lehet középszerűen, átlagosan csinálni. A sportoló, ha nem mutat fel egy bizonyos eredményt, akkor vége van. És egy sportoló nem tud csak úgy munkahelyet, vagyis sportot váltani.

A sportolónak a győzelemért a szponzorok fizetnek, a sportoló az arcával viszonozza azt. A versenyek szponzorok pénzéből kerül megrendezésre, a szervező nézettséggel, reklámidővel, reklámfelülettel egyenlíti ki a számlát. De ez egyúttal magával hozza a sport halálát is. Mert így csak a nagy nézettségű versenyek maradhatnak fenn. Már megindult az olimpián is a felháborodást kirobbantó szelekció, néhány sportágat a NOB ki akar venni a játékokból, indoklásul a csekély nézettséget hozták fel. Ezek között van például nagy múltú lovasverseny is. Nem csekély mértékben megdöbbentette a világot az is, hogy a 100 éves olimpia megrendezését nem Görögország, az első megrendezője nyerte el, hanem a Coca-Cola főváros Atlanta. A pénzügyi ígéretei jobbak voltak. Ennyit az eszméről.

Aztán még itt vannak a csalások, a trükkök, és a dopping. A győzelemért mindent. Nemrégiben nyilatkozott úgy a NOB egyik vezetője, hogy képtelenek kiirtani a doppingot a sportból. Talán csökkenteni tudják, de kiirtani nem. Ma a doppingellenes harc azt jelenti, hogy mennyi idő alatt fedeznek fel egy új módszert az ellenőrök, mennyi idő alatt fejlesztik ki a vizsgálat módszerét. A Tour de France az utóbbi idők legkirívóbb példája, volt olyan, hogy gyakorlatilag összes esélyesét kizárták a versenyből, mert egy dopping miatt elítélt orvosnál megtalálták az adataikat.

Ma már nyílt titok, hogy dopping nélkül szinte lehetetlen nyerni. Néhány éve egy tanulmány döbbentette meg a világot. Névtelen felmérést végeztek sportolók között, egyetlen kérdésre kellett válaszolni. Ha felkínálnának önnek egy szert, amely garantálja, hogy megnyeri az olimpiát, de harminc éves kora előtt belehal a kezelésbe, beszedné-e azt? A válasz megdöbbentő volt, a sportolók több mint háromnegyede válaszolt igennel.

Ennek egy következménye vizionálható. Az amatőr és profi sport szétválása után szét fog válni doppingolt és mentes sporttá. A doppingolt sportban szinte minden szabad lesz. A sportoló teljesen alárendelt szerepet játszik a technikák és kemikáliák mellett. Amiért nagy valószínűséggel az életével fizet majd.

És hogyan lehet majd megvédeni a mentes sportot? Ki tudja? Talán csak azzal, ha köztörvényes bűncselekménnyé teszik a dopping használatát és az abban történő segédkezést is. Ha valakit doppingoláson érnek, akkor véglegesen eltiltják még a doppingolt sporttól is, és súlyos börtönbüntetéssel sújtják.

 

Ezt láttad már?

Hit és epilepszia

Autó a falon

Stoppolás a közösségi hálón

Adj vért a családodnak!

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).