A természet régóta feltalálta az úszó szigeteket. Ezt az ötletet készülnek leutánozni, és felkínálják a lehetőséget, hogy egy úszó szigetre költözhessük.lebegő úszó sziget mesterséges

 

Nagyon sokan szeretnének a tengerparton lakni, de a településeken a partok már mind foglaltak, és csak méregdrágán lehet ingatlanhoz jutni. Ezek után érthető a felmerült ötlet, hogy a vízen is lehet lakni. Persze már régóta léteznek úszóhajók, esetleg az ennél nagyobb lakóuszályok, de az nem ugyanolyan, mint egy ház.

Ma már lehetséges akár úszó pontonokra is lehetne építkezni. Lebeg a vízen, komoly terhelést képes megtartani. A világ több pontján is létezik soksávos lebegő pontonhíd.

Nemrégiben az ötlet gigantikus változatával jelentkezett a Seasteading Institute. Egy egész úszó várost álmodott meg a tengerre, ráadásul nem is akárhol, hanem a mesés szépségű Francia Polinéziában.

Az úszó város látképe olyan, mintha egy hatalmas, vízen lebegő hópihét látnánk. A központi részről sugárirányban szerteágazó karokon épülnének fel az épületek. A dubai-i mesterséges szigetre emlékeztet a projekt, de itt a sziget valóban az óceánon lebeg. A város körüli vizek csendes édent kínálnak, mert az óceán nyílt vizétől hatalmas körgát választja el.

Francia Polinézia több szempontból ideális az első kísérlethez. Elég közel van az egyenlítőhöz, nincsenek magas hullámok, nagyon meleg van, a ciklonok is elkerülik, és sok természetes hullámtörővel van megáldva.

A terv grandiózus, nagyon látványos, de kétség kívül rengeteg kérdést vet fel. A tervezők egyik érve, hogy a klímaváltozás okozta tengerszint emelkedés miatt veszélybe került szigetek lakóinak lenne hova költözni.

Azonban a leginkább veszélyeztetett szigeteken nem a klasszikus városi életmód a jellemző, hanem apró falvakban élnek a helyiek. Ezeken a településeken nem a számunkra ismert jómódban élnek az emberek, a viskók, a kisebb-nagyobb bódék, a természetes anyagokból épül házak a jellemzőek. Ha nekik kell menekülniük az emelkedő víz elől, erősen kétséges, hogy ilyen modern környezetben szeretnének élni.

Ezen felül vajon hányan engedhetik meg maguknak, hogy ilyen helyre költözzenek. Kétséges, hogy egy ilyen drága projektből annyi épülhetne, amennyi menedéket tudna nyújtani mindenkinek.

Vajon egy ilyen sziget mennyire veszélyezteti a tenger élővilágát? Már maga az építkezés is komoly károkat okozhat.

Ha fel is épül a tervezett város, gyaníthatóan inkább turistalátványosság lesz, mint az egyszerű emberek otthona. A házak helyett valószínűleg inkább luxusnyaralók és szállodák fognak felépülni a lebegő városban. Egy második, távol-keleti Dubai lehet belőle, a gazdagok játszótere, ahol státuszszimbólum lesz egy házat vagy apartmant birtokolni.

Bár született az építésről a kormánnyal egy szándéknyilatkozat, és a tervek szerint 2019-re tervezték az építkezés megindítását, egyelőre nem hallani a munkák megkezdéséről. Talán szerencsénkre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közel hetvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)