Változik a medve-menű a klímaváltozás miatt.

 

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás különleges példáját figyelték meg amerikai kutatók  a Kodiak-szigetcsoporton, Alaszka déli partvidékén. Itt él a Kodiak-medve, a barnamedve legnagyobb termetű alfaja. A jegesmedve mellett ez a legnagyobb testű szárazföldi ragadozó emlős a Földön.

Mint minden medvefajnak, számukra is a legnagyobb kihívás a télre való felkészülés, a vastag zsírréteg növesztése. Ennek tökéletes forrás a lazac. Ívási időben tucat számra eszik a medvék.

Kutatók kamerákat helyeztek ki, hogy rögzítsék, amint a ragadozók elkapják a lazacokat, 36 nőstényre GPS-gallért helyeztek és követték mozgásukat, területi vizsgálatokat végeztek és tanulmányozták a medvék ürülékét is.

Korábban a lazacok ívása rendszerint július végén kezdődött, a fekete bodza pedig augusztus végén érett. A medvék fő tápláléka is ennek megfelelően változott a nyár folyamán. De az elmúlt évtizedekben azonban megváltozott a helyzet, a fekete bodza gyakran már július végén érni kezd. Ebben a helyzetben a medvék a bodza mellett döntenek: teljesen elhagyják a folyót és
szinte kizárólag a gyümölcsöket fogyasztják.
A kutatók nem tudják, ez milyen hatással lesz a medvék életére, és a lazac populációra.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint hetvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.