Kínában olyan tízezre, sőt százezres városokat találunk, amelyekben nem lakik egyetlen ember sem. És ezek nem ősi települések, hanem vadonatújak.

SF filmekben lehetett látni olyan képeket, amikor a főhős rémálmában, vagy a valóságban egy teljesen üres városban jár. Embere nélkül ezek a települések ridegek, hidegek, embertelenek és félelmetesek.

Épp ezért volt elképesztő látni a világot bejárt felvételeket: Kínában ürese városok vannak. A házakban nem lakik senki, az irodaházak üresek, az üzlethelységeket még ki sem adták.  A bankokban nincsenek ügyfelek, a parkok és játszóterek üresek. Az utcákon nincsenek autók és emberek. Mindenhol a végtelen csönd.

Elképesztő látvány egy nyolcsávos autópálya, amelyen egyetlen autó sincs. Busz és taximegállók, ahol nem állnak emberek. Sőt még olyan utak is vannak, amelyeken csak a buszok járhatnak, mégsem gördül végig rajtuk egy sem.

Belső Mongólia sivatagos vidékén épült fel Kangbasi.  A város a semmiből tűnt elő, háromszázezer ember élhetne benne, de eddig alig 20 00 ember költözött oda. Itt kellene megépülni a Hawtai Motor évi  50 000 autó gyártására szolgáló gyárának, és egy 4,3 megawattos erőműnek. Mindez a 11. ötéves terv jegyében. Állami pénzből finanszírozták: 161 milliárd dollárba került az egész.

Dantu városa tíz éve lakatlan. De nem ritkák az üres negyedek, hatalmas kihalt lakóparkok. Yunnan egyetem egy teljes Campusza kong az ürességtől.  Zhengzou városa mellett is kinőtt a földből egy új település hatalmas toronyházakkal, de senki sem lakik benne. Chenggongban 100 000 lakás áll üresen.

Kínában elképesztően dübörög a gazdaság, az alacsony bérek, a rablókapitalizmusra jellemző állapotok, és a mindezt megengedő állami vezetés miatt. A működő gazdaság egyik fontos motorja az ingatlan beruházások, akár magán, akár állami szinten. A kínai állam számunkra elképzelhetetlen összegeket költött az utóbbi években ezen a piacon.

Azonban itt jelentkezik az alapvető probléma, ha a ingatlanépítést nem a kereslet határozza meg, hanem az üzleti érdek, mert jó befektetés. Egy idő után kipukkan az ingatlan-lufi, és bedőlhet az egész.

Kínában is ez a helyzet a szellemvárosokkal. Az ipar őrületes tempóban épített fel újabb és újabb lakónegyedeket, lakótelepeket, városrészeket, sőt egész városokat.  2010 végén becslések szerint több mint hatvanmillió üresen álló lakás és ingatlan volt Kínában, amelybe mintegy 200-250 millió ember költözhetne be.

Azonban ezek a lakások üresen állnak.  A középosztály nem gyarapodik olyan ütemben, mint a lakások száma. Az igazi tömegeknek ez elérhetetlen. Hiába a zsúfoltság, a magas árak miatt százmilliók nem tudják megfizetni ezeket az otthonokat. maradnak a szegény- és a nyomornegyedekben.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.


Ezt láttad már?

Élő szőlőhidak Japánban

Csodás házak a világ végén

A naprendszer csodája: az Io

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra)