A méhen belüli kannibalizmus a húsevő fajoknál tapasztalható, melyeknél a megtermékenyítés során több embrió jön létre, de csak egy születik meg. A nagyobb vagy erősebb példány ugyanis képes kevésbé fejlett testvérével táplálkozni.

Például a szürke dajkacápa-mamák nem etetik utódaikat a méhben, mivel nincsen köldökzsinórjuk. Így a túlélést a növekvő bébik számára az jelenti, ha elfogyasztják fiatalabb testvéreiket, egészen addig, míg már csak egy-egy marad belőlük az anya két méhében.

ezért is veszélyeztetett faj a dajkacápa, mert a természetes szaporulat nem tudja követni a vadászatot. Kelet-Ausztráliában jelenleg kevesebb mint 500 ilyen cápa él. Rendkívül érzékenyek az olyan stresszhelyzetekre, mint a halászat, emellett nagyon kevés utódot hoznak világra.

Egy kutatócsoport elkezdett dolgozni azokon a mesterséges méheken, melyekben a veszélyeztetett szürke dajkacápa utódokat nevelnék fel. A mesterséges méh segítségével a kutatók a cápabébik számát szeretnék növelni. A terv szerint az anyából eltávolítják az apróságokat, mielőtt még kannibál életformájukat kialakítanák, és elhelyezik őket a mesterséges méhekben, ahol mesterséges petékkel etetnék őket, így minden egyes utódnak lehetősége lenne a felnövésre.

A méh valószínűleg tiszta akril-csőrendszerből készül majd, mindegyik 20 centi átmérőjű és legalább 1,2 méter hosszú lesz, azaz pont akkora, mint a születés előtt álló utódok. A méhet két csővel, pumpákkal és szűrőkkel szerelik fel, hogy biztosítsák a folyadékok és az oxigén cirkulálását, valamint a hulladékanyagok eltávolítását.

 

Ezt láttad már?

Pénz nélküli társadalom

Zselic, az égbolt-rezervátum

Sleepbox - néhány órai pihenés

Zsenik és értelmi fogyatékosok

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra).