A vitorlás a vendékkel együtt el nem mozdul a jég fogságából.

 

A Noorderlicht, vagyis Északi fény egy holland, kétárbocos vitorlás, amely nyáron turistákat szállít az Északi-sarkvidéken, különösen a norvég Svalbard-szigetek, és egyéb távoli helyekre, ahol megfigyelhetőek a vadon élő állatok.

De a tél beállta előtt elvitorlázik a Tempelfjordenbe, egy fjordba a Spitzbergákon, és ott kivárja, hogy körbefagyja a jég. Így ez lesz egyetlen jégbe fagyott hotel.

Az SV Noordelicht eredeti neve Fs Kalkgrund II, a németországi Flensburgban épült 1910-ben, mint háromárbocos szkúner. A könnyű hajót meteorológia- és kísérleti-állomásként használták. A második világháború alatt átkeresztelték Flensburgnak, és a német haditengerészetben szolgált. A középső árbocot kivették, hogy javítsák a stabilitását, és egy légvédelmi ágyúval is felszerelték.

A hajó 1963-ban szerelt le, különböző célokra használták, volt hostel, és egy másik alkalommal egy vitorlás klubház is. A jelenlegi tulajdonosok 1991-ben vették meg, megerősítették, hogy szembenézhessen a sarki jéggel. A hajó átkeresztelték Noorderlichtre, és azóta kalnadhajóként működik.

Noorderlicht A Spitbergákon, Longyearbyen állomásozik, a Spitzbergák, a Svalbard szigetcsoportra, a Lofoten-szigetekre és sarkvidéki területre szerveznek utakat.

A hajó 10 kabinjában húsz utasnak tudnak szállást biztosítani.

Két felfújható csónak is van a hajó fedélzetén, amely lehetővé teszi a partraszállást, és élővilág megtekintését az egyébként megközelíthetetlen területeken.

Ősszel, a hajó felvitorlázik Tempelfjordenbe, és kivárjaamíg biztonságosan és erősen belefagy a jégbe. Ez eltarthat akár egy hónapig is, a szemlyzet finom manőverezik, hogy a hajó megfelelő ágyazódjon a jégbe.

Miután a hajó beszorul, a vendégek előtt nyitva áll.A hajó mintegy 60 kilométerre észak-keletre Longyearbyentől fagy a jégbe.

Odáig az utazás nem veszélytelen a befagyott vizeken. Az egyetlen közlekedési mód a motoros szán, vagy kutya szán.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel huszonnyolcezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog: 

Macskaőrség:  Pinkerton kis nagy kalandjai

Napi videó:   Szeretünk Oroszország

Napi fotó:  Mit nézett ez egész nap?

 (via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...