Egy thaiföldi fiatal dizájner meg akarta reformálni a közlekedési lámpákat. Az ötlet kitűnő, de teljesen használhatatlan. Íme a homokóra kresz-lámpák.

Évtizedek óta változatlanok a kereszteződésekben használt forgalomirányító lámpák. Mindössze annyi fejlődés történt, hogy a hagyományos izzókat egyre több helyen váltja fel a LED-panel. Egy-két helyen már felbukkant olyan lámpa is, ahol a teli piros vagy zöld szín helyett azonos színű visszaszámlálás jelenik meg, ezzel is segítve az autósok tájékoztatását.

Thanva Tivawong, Thaiföldi dizájnr elképzelése szerint a modern közlekedési lámpának homokóra formájúnak kellene lennie. A lepergő digitális homokszemek vizuálisan segítik a hátralévő idő megjelenítését, a vezető egy rápillantással tisztában lehet azzal, mennyi idő múlva vált a lámpa. Az óra felső részében az utolsó öt másodpercben számokkal is megjelenik a hátralévő idő.

Maga a lámpa színváltó ledekből készülne, amelyek egyaránt alkalmasak a piros-sárga-zöld szín megjelenítésére. A homokóra ezért mindig a megfelelő színben pompázna.

Kétségtelenül látványos és ötletes megoldás. Azonban nem véletlen, hogy szabványban rögzítették, hogy minden esetben felül kell lennie a piros lámpának és alul a zöldnek. Mert a dizájner egy dologról megfeledkezett: a színlátás problémásokról. Lézetik kétféle fogyatékosság: a színtévesztés (dikromácia), és a színvakság (monocromácia).

 A színvak ember képtelen megkülönböztetni a különböző színeket, Fekete-fehérben lát, a világ számára a szürke árnyalatait jelenti. Leghíresebb színvak Paul Newman, akinek legendásan kék szemei érzéketlenek a színekre. A teljes színvakság nagyon ritka betegség.

Ennél sokkal gyakoribb betegség a színtévesztés. A dikromaták a három főszín egyikének érzékelésére képtelenek. A dikromácia genetikai okokból elsősorban a férfiakat sújtja: a férfiak mintegy nyolc százaléka színtévesztő, a nők közt ez az arány csak 0,2 százalék. Ennek az az oka, hogy a szemcsapok színspecifikus festékjének génje - és ennek hibája is - az X kromoszómában öröklődik. A férfiak csak egy X nemi kromoszómával rendelkeznek, amit anyjuktól örökölnek, így az édesanya - aki nem is feltétlenül színtévesztő - közvetlenül fiaira örökítheti a színtévesztő gént. A lánygyermekeknek azonban két X kromoszómájuk van. Ha ezekből csak az egyik hordozza a mutáns gént, a színtévesztés nem fejlődik ki. A vörös és a zöld szín érzékelésének hiánya gyakrabban, a kéké ritkán öröklődik.

Ezért bármilyen ötletes is ez a koncepció, a színtévesztők miatt ebben a formában soha nem fogják engedélyezni.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon, mert van, amit csak ott találsz meg. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

A legjobb szexi reklámfimek

Kisfiúval kergetőző fóka

2053 atomrobbanás

A Jindo-sziget csodája

 

Ne hagyd ki a többit sem (ugrás a főoldalra