„Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp.”

„Csömörön élt az öreg dőre Göre Döme, annak volt egy csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre.”

Nyelvtörő vagy vidám vers? Egyszerre mindkettő. Senki nem tudott úgy bánni a magyar nyelvvel, mint ő. Páratlan humorérzéke, nyelvi leleményei, elképesztő kínrímei páratlanná tették őt. Csak Rejtő Jenő volt hozzá hasonló egyedi és utánozhatatlan zseni. Ki emlékszik arra,  író, költő, műfordító, forgatókönyvíró volt? Számos magyar opera szövegkönyve került ki tolla alól, operalibrettókat és musicaleleket fordított. Neki köszönhetjük a Macskák című musical magyar szövegét is. A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma 211. Lehetne sorolni az életrajzi adatait, mi mindent írt az operától a rajzfilmig. Mégis az emberek négy dologról emlékeznek rá: Mézga Aladár, Dr. Bubó, Frédi és Béni, Szamárfül.

Inkább emlékezzünk rá műveivel, amit saját maga ad elő.

 

Kutyabolha


 

A bölcs bagoly


 

A teve fohásza

 

Szamármese

De mindenki igazán három rajzfilmsorozatból ismeri.

A feledhetetlen Dr. Bubó, vagyis Kérem a következőt:

Mézga aladár különös kalandjai:Második dimenzió

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki. Amerikában közepes sikerű sorozat nálunk frenetikus sikerű lett Romhányi kínrímei okán. Még az az álhír is felreppent a sorozattal kapcsolatban, hogy a jogtulajdonosok megvették a magyar szinkorn szövegét, hogy angolra fordítva újra szinkronizálják azt. Természetesen ez ostobaság, hiszem ezek a poénok kizárólag magyarul élnek.

Ráadásnak A teve fohásza Hauman Péter előadásában

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 Ezt láttad már?

Szem-Szájnak gasztroblog:  Nyárváró tojáslepény

Napi videó:   Csatornaszörf

Napi fotó:  A fény alagútja, Arizona, Egyesült Államok

(via youtube)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...