A folyó elfogyott a híd alól.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

 

A Béga folyó alig 250 kilométer hosszú. A Kárpátokban, a ruszka-havasban ered, és a Vajdaságban torkollik a Tiszába. Közben átszeli NagyBecskerek városát.

Nagybecskerek régen Torontál vármegye székhelye volt. Ma a vajdaság Közép-bánsági körzetének székhelye, Újvidék és Szabadka után harmadik legnagyobb városa, s a legnagyobb város a Bánság szerbiai részén. A város az utóbbi évtizedekben az át nem gondolt beruházásokról lett híres.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

A Béga-folyó a város közepén egy hatalmas hurkot ír le, ebben a hurokban épült fel a Kisamerika nevet viselő lakótelep, amely 1962-ben egy gyalogos függőhidat hidat is kapott. A hurokkal azonban sok gond volt. A folyórészt időnként lelassította a lerakódás és a folyóba eresztett szennyvíz. Abban az időben egy komolyabb árvíz is volt a környéken. Az illetékesek ezért úgy döntöttek, hogy átvágják a hurkot, és új medret építenek. Ezzel megszabadultak az iszapos kanyartól, és három kilométerrel lerövidült a hajóút.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

A városrendezők sokáig nem tudták eldönteni, hogy betömjék-e a folyóágat, vagy más megoldást találjanak. Végül a belgrádi Jaroszlav Cserny Intézet javaslata mellett döntöttek. Három különálló tó létrehozása mellett döntöttek, melyek horgászásra, fürdésre, illetve vízi sportokra szolgálnak majd. A terület többi részén parkokat alakítanak ki. A meder több részét fel is töltötték, így kialakult nem három, de négy tó. De érthetetlen módon a híd alatti részt is feltöltötték, így a híd víz nélkül maradt. Pedig mindössze az egyik tavat kellett volna 50-100 méterre hosszabbra hagyni. Így kapta a Most Na Suvom, Száraz-híd nevet.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó BégaA világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

A kilencvenes évek elején pedig teljesen leálltak a munkálatokkal. A félkész tavakat azóta nem az eredetielképzelések szerint használják. Vannak, akik horgásznak, nyáron pedig fürödnek bennük. De a partszakaszok elkezdtek omladozni, és többen belefulladtak a tavakba.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

A beruházást azóta sem fejezték be, a Száraz-híd víz nélkül álldogál egy mező közepén. A hatalom több mint harminc éve nem tudja eldönteni, hogy mit legyen a Béga elterelésekor szárazon maradt függőhíddal. Állapota mára nagyon leromlott, korlátjai helyenként kidőltek. Hiába hegesztették be a feljáróját, a híd egyre inkább közveszélyessé válik. Furcsa emlékműve lett az emberi ostobaságnak.

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

 (via)

A világ édekes Nagybecskerek szerbia híd tó Béga